noriel.ro

O “dietă a fericirii” ar trebui să fie bogată în surse proteice bogate în triptofan, glucide cu absorbţie lentă, alimente bogate în complexul de vitamine B, magneziu şi acizi graşi omega 3. Aceste substanţe naturale ne influenţează dispoziţia modificând producţia de neurotransmiţători cerebrali, intervin în funcţionarea anumitor celule din creier şi deschid căile de acces pentru cei patru neurotransmiţători responsabili de starea de bine, dopamina, endorfina, adrenalina şi serotonina.

Triptofanul este un aminoacid esenţial, care alături de glucoza conţinută de carbohidraţi este cea mai bună combinaţie alimentară care are drept obiectiv starea de bine. Cei patru neurotransmiţători ai stării de fericire sunt sintetizaţi din acest aminoacid esenţial, care nu poate fi produs de organism şi trebuie adus prin alimentaţie. Alimentele bogate în acest aminoacid esenţial sunt carnea de curcan, peştele slab, ouăle, fasolea, mazărea, lintea, năutul, vinetele, avocado, lactatele slabe, bananele şi prunele.

noriel.ro

 

Glucoza

 

Cea provenind din carbohidraţii cu absorbţie lentă favorizează absorbţia triptofanului, eliberează căile de acces ale acestuia către creier şi stimulează sinteza de serotonină. Dar atenţie carbohidraţii simpli (alimentele care conţin făină sau zahăr, cartofii, orezul alb, pastele făinoase din făină albă) nu vă vor fi . de folos în acest sens. Acestea duc la o creştere bruscă a glicemiei, iar apoi la o cădere la fel de bruscă care vă poate accentua stările negative. Sursele de glucide lente sunt orezul brun, pastele integrale, fulgii de ovăz, cerealele integrale, strugurii, prunele, caisele și citricele. Iar alimentele care conțin în mod natural serotonină sunt avocado, ananasul, prunele și banalele.

 

Acizi graşi Omega3

 

Înlesnesc sinteza celor patru neuro- chimicale ale fericirii. Alimentele bogate în omega3 sunt somonul, tonul, heringul şi macroul, nucile, seminţele de in şi rapiţă, seminţe de cânepă şi fasole. Două porţii de peşte gras vă vor asigura aportul săptămânal de omega 3.

 

Alimente bogate în complexul de vitamine B

 

În lipsa acestora, transformarea triptofanului în serotonină nu este posibilă. Cele mai recomandate surse de vitamina B sunt bananele, peştele, produsele lactate degresate, cerealele integrale, broccoli, sfecla roşie, stridiile, fasolea uscată, germenii de grâu, untul de arahide, varza, spanacul, leguminoasele, fructele de mare.

 

Magneziu

 

Deficitul de magneziu creşte senzaţia de oboseală, scade rezistenţa la stres, şi accentuează senzaţia de anxietate. Cea mai populară sursă de magneziu sunt bananele, urmate de fructele uscate, cerealele integrale, oleaginoasele (seminţe, nuci) şi leguminoasele.

Alte alimente care pot induce o senzaţie de relaxare şi optimism sunt cele care au o consistenţă cremoasă şi mirodeniile. Alimentele cu o consistenţă cremoasă precum brânzeturile, îngheţata, mierea, frişca şi crema de ciocolată dau instantaneu o senzaţie de plăcere creierului însă trebuie să vă feriţi să consumaţi cantităţi mari dacă vă doriţi un corp suplu. Mirodeniile care stimulează starea de bine prin aromele lor sunt vanilia, nucşoara, şofranul, ghimbirul şi scorţişoara.

Citește și:  Fericită în câțiva pași și Combate stresul prin nutriție.

yves-rocher.ro