Vrei să știi ce se întâmplă cu corpul tău în prima oră după ce ai băut o cutie de suc carbogazos?

În primele 10 minute: 10 lingurițe pline de zahăr îți lovesc organismul, ceea ce înseamnă tot necesarul de zahăr pentru întreaga zi! În mod normal, ar trebui să vomiți după o asemenea doză, însă acidul fosforic îți taie greața;

depurtat.ro

După 20 minute: Zahărul din sângele tău crește la cote alarmante. Pancreasul încearcă să maximizeze producerea de insulină pentru a putea transforma zahărul în grăsimi.

În minutul 40: Cum corpul tău a terminat de absorbit cofeina, pupilele ți se dilată, îți crește presiunea sangvină, iar ficatul pompează mai mult zahăr în vene. Receptorii de adenozină din creierul tău sunt blocați pentru a te face să uiți de oboseala pe care ar trebui să o simți.

În minutul 45: Organismul tău își va crește producția de dopamină, ceea ce îți va da o stare de plăcere și te va mai purta încă un pas spre dependență. Acest răspuns neurofizic lucrează identic ca și în cazul consumului de heroină.

După 60 minute de la “mica ta plăcere”: Acidul fosforic îți trimite calciul, magneziul și zincul în intestinul subțire, ceea ce îți va stimula metabolismul. Dozele mari de zahăr și a îndulcitorilor artificiali vor “ajuta” sistemul urinar să elimine calciul. Proprietățile diuretice ale cafeinei intră și ele în scenă. Organismul tău va elimina calciul, magneziul și zincul ce altminteri ar trebui să ajute oasele tale. De asemenea vei “trage apa” și odată cu ea sodiul, electroliții și apa ce era în sucul carbogazos. Prin urmare apa în loc să hidrateze, să îți regenereze celulele, să îți ajute oasele și dinții de fapt va elimina nutrienții și mineralele din organismul tău.

Apoi durerea dulcelui începe, te vei simți nervos, iritat și leneș. Te vei simți groaznic. Mai încerci o doză?! Dacă încă îţi face cu ochiul un pahar de cola, atunci citeşte cele 7 motive pentru care ar trebui să lupţi un pic:

1. Acidul fosforic, slăbeşte oasele şi cariază dinţii.

2. Îndulcitorii artificiali în exces crează dependenţă.

3. Culoarea dată de caramel, făcută din caramel chimic este cosmetică 100% şi, deşi nu adaugă savoare sau aromă, este plină de substanţe cancerigene.

4. Formaldehida, substanţa carcinogenă. Nu este adăugat în băutură, însă când consumi aspartam (îndulcitor artificial) se va  descompune în doi amino acizi şi metanol: acid formic şi formaldehida (în cazul carbogazoaselor aşa zis dietetice).

5. Siropul de porumb are un ridicat conţinut de fructoză ce creşte nivelul grăsimii, trigliceridelor şi colesterolului din organism şi totodată dă poftă de mâncare.

6. Benzonatul de potasiu, este un conservant ce se poate transforma în corpul tău în benzen. Ţine la soare băutura carbogazoasă şi va rezulta benzen: un cancerigen.

7. Coloranţii afectează funcţiile creierului, dau un comportament hiperactiv, scad concentrare şi afectează capacitatea de control al impulsurilor.

noriel.ro