Vacanțele în familie sunt cele mai așteptate momente ale verii. Voi uitați complet de grijile de la serviciu și vă dedicați cu totul celui mic, iar cel mic este fericit să vă aibă mereu prin preajmă și, de ce nu?, să se joace non-stop cu amândoi. Prima vacanță cu cel mai nou membru al familiei este un moment foarte așteptat de toți părinții, dar este cu atât mai tracasant când vine vorba să pregătiti plecarea. De obicei, prima plecare importantă cu cel mic este fie la munte, fie la mare și are loc înainte ca bebelușul să împlinească primul sau al doilea anișor.
Pentru ca prima vacanta impreuna cu bebelusul să fie și liniștită, și reușită și fara incidente neprevazute, iată câteva sfaturi pe care orice părinte cu experiență ți le-ar da. Citește-le și filtrează totul prin prisma stilului vostru de viață, a felului de a fi al copilului tău și, nu în ultimul rând, al destinației alese.
Alege destinatia potrivita
Dacă tot am amintit de asta, atunci trebuie să știi ca atunci când pleci la drum cu un bebeluș, trebuie să știi că nu îl poți duce i duci chiar pe vârful muntelui. Găsește o destinație potrivită, altfel cel mic nu se va simți în largul lui, mai ales că orice mediu, altul decât cel de acasă, i se poate părea ostil. Cauta informatii despre destinatia aleasa de la meniul pentru cei mici si mari si pana la locuri de recreere. Vezi feedback-ul oferit de catre alte familii cu copii mici. Recomandam sa apelati la un site ajutator precum Booking.com unde pe langa informatiile date de administratorii unitatii de cazare, veti putea citi si opinii si experiente necenzurate ale vizitatorilor.
Cu cat sunteti mai multi, cu atat mai bine
Cu siguranta este frumos un loc exotic, departe de oras, departe de job si de toate, insa nu va izolati. Inainte de a lua biletele de vacanta, fie la munte – fie la mare, ganditi-va ce alti prieteni cu copii ar putea sa vina alaturi de voi, experienta vacantei va fi cu siguranta mult mai placuta. Copiii, chiar si cei sub doi ani pot socializa intre ei, vor avea parte de un prieten sau o prietena ce le va arata ca este intr-o atmosfera de normalitate.
Pregateste vacanta din timp
Organizează și pregătește ieșirea din timp. Gândește-te chiar așa: că trebuie să faci bagajul pentru trei, nu doar pentru două persoane. Ca să nu uiți ceva important acasă, îți va veni în ajutor o listă cu lucrurile necesare, listă pe care o întocmești la început. Poți tăia de pe listă ce ai pus deja în bagaje și poți adauga acolo ce îți mai amintești pe parcurs că nu trebuie să uiți. Pregateste-ti si o geanta mica dar multifunctionala pentru strictul necesar de care are nevoie bebelusul atunci cand sunteti la o plimbare ce depaseste o ora. O gentuta pentru mamici cu siguranta va va fi de folos.
Pregateste bagajul la rece
Apropo de lista cu ce pui în bagaje, asigură-te că iei ceea ce ai nevoie, nu lucruri inutile. Chiar dacă la început ți se va părea că bebelușului îi trebuie totul și sunteți tentați să vă luați casa întreagă în spinare, vă veți convinge că vă descurcați și fără măsuța de schimbat pampers, fără robotul multifunctional, feon sau fara scaunul de masa. In cazul in care mergeti la un resort de peste 3 stele, cu siguranta restaurantul hotelului va poate pune la dispozitie un scaun de masa. Cel mai bine ar fi sa va interesati din timp de facilitatile oferite. In cazul in care nu le aveti deja, un incalzitor si sterilizator de biberoane portabil, un marsupiu portbebe (in detrimentul unui carucior), o paturica de joaca, un mic cort cu protectie la razele UV sau un patut pliabil pot insa sa fie alegeri foarte bune.
Trusa medicala a bebelusului – OBLIGATORIE
Nu uita de trusa medicală, pentru voi, dar mai ales pentru cel mic. Nu e cazul să îți faci griji fără motiv, însă cel mai bine este să fii prevăzătoare. Tu știi cel mai bine ce probleme de sănătate a mai avut bebelușul, iar dacă vrei să fii cu inima împăcată, mergi la pediatru pentru a te sfătui cum să alcătuiești o trusă medicală minimă pentru cel mic. Aceasta trebuie sa contina medicamente, elemente necesere pentru uz intern, dar si materiale sanitare pentru uz extern. Vacantele sunt imprevizibile si trebuie sa fii pregatita pentru orice accident sau urgenta medicala care poate aparea! În orice caz, bine ar fi să nu uiți să ai la îndemână numărul de telefon al unui medic, termometrul, cateva pliculete de biotics in cazul in care ar avea probleme la burtica si cateva antitermice.
Pregateste bebelul pentru noul decor
Nu în ultimul rând, ar trebui să îi povestești povestesti copilului despre călătoria pe care o planificați. Orice ocazie e bună pentru a comunica cu bebelușul vostru, nu? Iar vorbindu-i în cuvinte simple ori explicându-i prin gesturi despre plecare, îl vei ajuta să se adapteze la noile locuri si noile senzatii datorita experientelor noi ce il așteaptă. Tocmai pentru a face călătoria și mai plăcută pentru cel mic, nu ar trebui să uiți să pui în bagaje jucăria ori paturica preferată a bebelușului vostru si cateva (putine) jucarii ce ii vor aminti tot timpul de siguranta si confortul de acasa.
Acestea fiind zise (și citite…), nu vă rămâne decât să vă bucurați din plin de vacanță și de prima excursie în trei. A, și să nu cumva să lăsați acasă camera video sau aparatul de fotografiat!