noriel.ro

Fructele sunt alimente de origine vegetală, caracterizate prin bogăţia lor în apă, glucide cu moleculă mică, celuloză, vitamine, săruri minerale şi arome.

Glucidele se găsesc în proporţie importantă, fiind unul dintre componentele cele mai importante. Se găsesc sub formă de zaharuri simple (glucoză, fructoză, zaharoză), iar dintre polizaharide sunt prezente amidonul (în cantitate mai mare în perioada de prematurare, ulterior cantitatea diminuându-se), celuloza (sub formă de hemiceluloze), gume şi substanţe pectice, în proporţii variabile în diferite fructe.

noriel.ro

Proteinele sunt în general sărac reprezentate. Lipidele se găsesc în special în sâmburi şi seminţe, fiind utilizate uneori drept sursă pentru producerea unor uleiuri (arahide, măsline, migdale). Nucile, alunele, migdalele, arahidele şi fisticul sunt bogate în acizi graşi nesaturaţi şi sărace în acizi graşi saturaţi, având efect de scădere a colesterolului. Consumul lor trebuie însă limitat uneori din cauza aportului caloric ridicat.

Vitaminele, în special cele hidrosolubile, sunt bine reprezentate. Fructele au un conţinut crescut în potasiu şi scăzut în sodiu (banane, prune, piersici, caise uscate). Deşi sunt surse sărace în vitamine din complexul B (cu excepţia folaţilor, conţinuţi în special în frunzele verzi), au o importanţă deosebită datorită aportului considerabil de vitamina C. Citricele, cum sunt portocalele sau grapefruit-ul, ca şi fructe precum coacăzele, fragii, căpşunele, zmeura, merele, kiwi, stafidele negre au un conţinut crescut de vitamina C.
Piersicile, caisele şi prunele au un conţinut crescut în beta caroten. Unele fructe conţin cantităţi considerabile de fier, ca de exemplu piersicile uscate, caisele uscate şi smochinele, prunele, strugurii şi stafidele. Gradul de absorbţie al fierului conţinut de acestea nu este cunoscut totuşi cu precizie.

Ca şi legumele, fructele au structură celulozică, iar conţinutul în apă este relativ crescut (aproximativ 94% în cazul pepenelui, 84% în cazul mărului, 86% în cazul portocalelor). Sucul provenit din fructe face parte din acelaşi grup de alimente, însă conţine o cantitate mult mai mică de fibre comparativ cu fructul întreg. Fructele şi legumele reprezintă singura sursă de vitamina C din dietă. Acesta poate fi cu uşurinţă distrus prin procesele de preparare termică. Recomandările actuale prevăd consumarea a 2-3 porţii zilnice de fructe proaspete. Acestea, ca şi legumele, furnizează o cantitate importantă de micronutrienţi (în special de vitamina C), fibre şi substanţe antioxidante.

Sfaturi practice
• Cumpăraţi cât mai multe fructe de sezon; au un preţ relativ scăzut şi o savoare deosebită.
• Cumpăraţi fructe proaspete, uscate, îngheţate sau conservate astfel încât sa nu va lipsească niciodată.
• Atunci când alegeţi fructe conservate, selectaţi-le pe cele conservate în apă sau suc de fructe, nu în sirop.
• Folosiţi o varietate cât mai mare de fructe; conţinutul lor în nutrienţi este diferit.
• Consumaţi fructe proaspete la gustări sau la desert si preferaţi-le pe acestea în locul celor supuse preparării termice (compot).
• Consumaţi fructul întreg şi nu doar sucul fructului; va suplimenta dieta cu o cantitate importantă de fibre alimentare.

yves-rocher.ro