Ministerul Educatiei a facut publice variantele PDF ale noilor manuale pentru clasele I si a II-a, dupa ce initial a publicat pe www.manuale.edu.ro doar varianta digitala a manualelor scolare. Asta inseamna ca, incepand de astazi, oricine poate vedea care este inclusiv continutul manualelor print care au castigat licitatia. Ministerul a publicat si PDF-urile pe manuale.edu.ro cu 3 zile inainte de data limita pana la care invatatorii trebuie sa decida ce manual aleg pentru a fi studiat la clasa. Surse apropiate consultarilor au declarat pentru HotNews.ro ca pana acum varianta print a manualelor a putut fi consultata numai pe calculatoarele cu certificat de securitate din scoli, insa in anumite judete exista acest certificat doar in scolile care sunt centre de examen.

Ministerul Educatiei anunta ca “Noile manuale pentru clasele I si a II-a pot fi descarcate gratuit, in format pdf, de pe site-ul www.manuale.edu.ro. De luni, 20 octombrie, toate noile manuale pentru clasele I si a II-a, publicate pe platforma www.manuale.edu.ro, pot fi descarcate gratuit. Sub imaginea reprezentand prima coperta a fiecarui manual (postat in varianta sa digitala) se afla si varianta ce poate fi descarcata in format pdf.” Accesul pe site este liber si gratuit pentru oricine vrea sa vada noile manuale scolare pentru clasele I si a II-a. 



Amintim ca Ministerul Educatiei publicase anterior, pe 15 octombrie, toate manualele digitale de clasele I si a II-ainsa nu si variantele PDF ale manualelor tiparite dupa care vor invata elevii din primele doua clase.La momentul publicarii variantelor digitale, Ministerul a anuntat ca “in perioada 16 – 22 octombrie, cadrele didactice din invatamantul primar vor alege din oferta existenta, manualele adecvate nivelului de pregatire a clasei“.

Cu alte cuvinte, Ministerul a facut publice si variantele PDF ale manualelor print cu 3 zile inainte de a se incheia perioada pe care o are la dispozitie fiecare invatatoare pentru a decide pentru ce manual dintre cele alternative opteaza la clasa ei. 

Ministerul Educatiei a decis in prima faza ca variantele PDF sa fie consultate pe calculatoarele din scolile cu personalitate juridica, in baza protocolului SSL, pentru ca, pe aceeasi platforma securizata pe care vizualizeaza manualele, invatatorii sa poata sa si dea comanda (adica fiecare scoala sa trimita online ca vrea 25 de manuale de la editura X, 50 de la Y si 30 de la Z). Datele din teren au aratat, insa, ca exista judete in care au primit acces la comunicatii sigure pe internet doar scolile care au fost centre de examen, iar celelalte scoli cu personalitate juridica nu puteau accesa variantele PDF ale manualelor.

Incepand de anul acesta, elevii de clasele I si a II-a vor folosi in clase atat manualele in format clasic (manualele fizice, in format Print), cat si manuale digitale (care vor fi rulate fie direct de pe manuale.edu.ro, fie de pe CD-uri). Pentru ca este vorba despre manuale alternative, deci manuale elaborate de mai multe firme pentru aceeasi materie, profesorii trebuie sa aleaga dupa ce manual le vor preda la clasa elevilor. De exemplu, la clasa a II-a, fiecare invatatoare trebuie sa se aleaga un singur manual la disciplina Comunicare in limba romana, din cele 6 cate exista, realizate de tot atatea edituri. Varianta digitala, profesorii au putut-o consulta in premiera pe site-ul HotNews.ro, dupa care si Ministerul Educatiei a publicat manualele digitale. Insa varianta print – prin forma PDF a cartilor – a putut fi consultata pana astazi doar pe o platforma securizata.

Amintim ca varianta digitala a manualelor scolare nu inlocuieste manualul tiparit. Ministerul Educatiei a explicat ca cele doua variante ale manualelor (print si digital) functioneaza in paralel. 

depurtat.ro



Elevii de clasele I si a II-a vor avea manuale noi, print si digital, la disciplinele:

  • “Matematica si exploarea mediului” pentru clasele I si a II-a
  • “Comunicare in limba romana”, clasa a II-a
  • “Comunicare in limba moderna – Limba engleza” pentru clasele I si a II-a
  • “Comunicare in limba materna maghiara”, clasa I
  • “Comunicare in limba romana pentru minoritati”, clasa I

Printre manualele noi nu se regaseste si cel de “Comunicare in limba romana” pentru clasa I (fostul Abecedar), in cazul caruia a fost depusa o contestatie, iar Ministerul asteapta decizia Consiliului de Solutionare a Contestatiilor.

Descarca de mai jos manualele pentru clasele I si a II-a in format PDF – adica vezi cum vor arata manualele care vor fi printate si se vor gasi fizic pe bancile elevilor

I. Comunicare in limba romana clasa a II-a: 


II. Matematica si explorarea mediului clasa I: 


III. Matematica si explorarea mediului clasa a II-a


IV. Limba moderna clasa I – limba engleza:


V. Limba moderna clasa a II-a – limba engleza:


VI. Comunicare in limba materna maghiara clasa I 


VII. Comunicare in limba romana pentru minoritati clasa I


N.Red: Ordinea manualelor este cea desemnata de Ministerul Educatiei

Ministerul Educatiei Nationale (MEN) precizeaza intr-un comunicat remis HotNews.ro ca, de la momentul lansarii – 15 octombrie – si pana luni, 20 octombrie, ora 17:00, site-ul www.manuale.edu.ro a inregistrat 70.000 de vizitatori si peste 28 de milioane de accesari. 

Noile manuale sunt parte a procesului de modernizare a educatiei, de adaptare a ei la realitatile societatii contemporane. Procesul de actualizare si modernizare a manualelor se desfasoara in paralel cu revizuirea programelor scolare pentru invatamantul preuniversitar. Manualele pentru clasele I si a II-a sunt, asadar, o consecinta fireasca a aplicarii noului curriculum“, sustine MEN.

Noile manuale au si o componenta digitala, insa varianta digitala nu inlocuieste manualul tiparit. Cele doua variante ale manualelor (print si digital) functioneaza in paralel. Introducerea formatului digital este un pas in plus pe care MEN il face pentru adaptarea invatamantului romanesc la tendinta mondiala de utilizare a tehnologiei informatiei in procesul de predare – invatare. Valabilitatea manualelor este de patru ani scolari, cu posibilitatea de extindere pentru inca doi ani, cu conditia reevaluarii lor. Manualele scolare sunt supuse unui proces periodic de analiza, pe durata valabilitatii acestora“, sustine Ministerul.

Surse: Hotnews.ro (text) si manuale.edu.ro (fotografii)

noriel.ro