Peste puțin timp, bebelușul va apărea în viața voastră, schimbându-vă viața, obiceiurile, prioritățile, modul în care gândiți dar și … lucrurile pe care le aveți în casă şi maşină. Ne vom axa în acest articol pe cele din urmă. Întrebarea pe care toți părinții și-au pus-o la un moment dat: Ce anume trebuie să cumpărăm pentru ca bebelușul să fie confortabil și în siguranță? Redăm aici cele mai importante obiecte de puericultură pe care trebuie să le achiziționați înainte de venirea bebelușului.
Pătuțul
Pătuțurile pentru copii de cele mai multe ori reprezintă primul lucru pe care părinții îl caută și cumpără încă din primele luni de sarcină.De-a lungul anilor, modelele de pătuțuri s-au schimbat destul de mult, acum fiind disponibile în diferite materiale, culori, stiluri și prețuri pe măsură. Cel mai recomandat de mămici este pătuțul din lemn, cu gratii înalte. Pătuțul din lemn sau fier este mult mai fix, mai rezistent și mai ușor de curățat față de varianta pliantă. Distanța dintre gratii trebuie să fie sub 10 cm pentru a nu exista pericolul ca bebelușul să își prindă capul între ele. Gratiile să fie suficient de subțiri pentru a putea fi apucate de bebeluși când încep să se ridice în picioare. De preferat este ca pătuțul să aibă un sistem de coborâre și detașare a gratiilor pentru că atunci când bebelușul crește, să poată coborî singur din pat. Sistemul de gratii trebuie să fie foarte bine prins, dar şi să culiseze lin când îl deblocați.
Salteaua şi lenjeria
Salteaua pentru pătuţul bebelusului este un accesoriu deosebit de important, dimensiunile acesteia trebuie să se potrivească perfect şi ferm în cadrul pătuţului întrucât în cazul în care există spaţiu liber sau salteaua este prea moale atunci există pericolul de blocare sau chiar sufocare a bebeluşului. Sunt disponibile într-o varietate de grosimi, dar mai groasă nu este neapărat mai bună – densitatea este mai importantă. Saltele ecologice sunt realizate din materiale naturale, de obicei din bumbac sau lână. Recomandăm saltelele anti-alergice, anatomice, ortopedice și pe bază de latex și cocos. Ele sunt de obicei mult mai scumpe decât saltelele normale, dar nu conțin substanțele chimice și compușii industriali utilizaţi în saltelele standard. Sfat: fixaţi salteaua în cel mai jos punct al patului. Lenjeria este reprezentată de nu doar de cearceaf ci şi de apărătoarele pentru pătuţ pentru ca bebeluşul să nu se lovească sau să îşi prindă mânuţele şi picioruşele în zăbrelele pătuţului, o pătură mai subțire. Neapărat din bumbac 100%, identic ca si lenjeria de patut. Veţi avea nevoie şi de o protecţie pentru saltea, iar dacă vă gândiţi la un baldachin luaţi în considerare că acesta poate atrage şi ţine praful … Saltea pe bază de cocos găsiţi aici iar protecţia pentru saltea: aici.
Dulăpiorul pentru bebe
Lăsând la o parte designul, culoarea și materialul care trebuie să placă și să se încadreze bine în cameră, cel mai important lucru pentru a câștiga spațiu și timp atunci când căutați un articol este ca dulapul să fie ergonomic.Dulapurile standard sunt cunoscute pentru ineficiența spațiului – ineficiență dovedită atunci când se dorește folosirea lor pentru lucrurile și hăinuțele bebelușului. Rafturile larg distanțate lasă o mulțime de spațiu nefolosit. Urmați aceste două sfaturi dacă vă hotărâți să cumpărați un dulăpior exclusiv pentru nevoile copilului.
Cumpărați un dulap în care volumele pot fi ușor definite și modificate. Dacă ansamblul nu permite reașezarea polițelor, poate este bine să vă îndreptați către un dulap cât mai aerisit în care puteți stoca cutii transparente, ce pot fi etichetate. Etichetarea, sortarea și aranjarea vă pot ajuta în momentul în care cumpărați sau primiți anumite hăinuțe un pic mai mari pentru ce poartă micuțul. Nu este plăcut ca acestea să fie dosite în spatele altor hăinuțe și să le observați de abia în momentul în care și acestea au devenit prea mici pentru a fi purtate.
Utilizați spațiul de pe partea din spatele ușii dulapului pentru a agăța pălării, bandane, accesorii de păr și alte obiecte mici. Timpul este cel mai important atunci când jonglezi cu nevoile unui nou-născut, prin urmare pentru a nu scotoci printre zecile de accesorii dintr-un sertar este recomandat ca dulapul să aibă un asemenea organizator pe spatele ușii.
Masa de înfășat
Veţi schimba peste 2.400 de scutece din prima zi a copilului dvs. și până când va fi gata de oliță – astfel încât veţi avea nevoie de un loc confortabil și sigur pentru această sarcină importantă. În cazul în care decideți să achiziționați un asemenea produs, vă recomandăm să prezinte un perete de protecţie o balustradă de cel puțin 2 cm înălţime pe toate laturile acesteia. Dar chiar și cu parapet mai înalt posibil în loc, ar trebui să păstreze întotdeauna o mână pe dreapta sau în apropierea copilul în timp ce el este pe o suprafață ridicată. În cazul în care măsuţa nu are o curea de siguranță, luați în considerare adăugarea uneia. Este nevoie de doar o secunda pentru un copil să cadă din ea. Să fie robustă este un lucru esenţial. Verificaţi ca picioarele să fie stabile. Se recomandă ca măsuţa să aibă un perete de protecţie de cel puțin 2 cm înălţime, pe toate cele patru laturi ale acesteia precum şi o salteluţă de înfăşat cu întăritură. Dar chiar și cu un parapet mai înalt păstraţi întotdeauna o mână în apropierea copilul.
Și pentru a fi responsabilă și cu mediul înconjurător, puteți încerca scutecele bio din gama ECO, biodegradabile, care reduc dramatic contactul bebelușilor cu chimicalele toxice, ferindu-i local de eczeme, iritații de scutec și alte probleme ale pielii sensibile.
Veioza de noapte
Îţi va folosi cu siguranţă în primele luni în care vei fi nevoită să alăptezi pe timpul nopţii. Mai târziu, va putea fi folosită şi în cazul în care copilul are frică de întuneric (recomandăm aici o veioză cu timer programabil). O gama variata de lampi, veioze si alte accesorii pentru iluminarea camerei bebelusului si a copiilor vei gasi aici.
Jucăriile pentru bebeluşi
Jucariile pentru bebeluși joacă un rol extrem de important în dezvoltarea corectă a micuților, de aceea este foarte important să alegem jucariile cele mai potrivite pentru copil.
Având în vedere că bebelușul tinde să muște din orice obiect care îl atrage, jucăriile trebuie realizate din materiale moi, non-toxice, la fel și cernelurile folosite pe suprafața lor. Pentru a fi atrăgătoare cumpărați jucării realizate în culori vesele, puternice şi contrastante. Suntem siguri că în faţa nenumăratelor tipuri de pluşuri din materiale adecvate, zornăitori (zornăitoare bio din bumbac organic), jucării pentru dentiţie, veţi alege exact ceea ce va bucura cel mai mult micuţului dvs.
O categorie de jucării pentru bebeluşi extrem de utilă în primele luni de viaţă este categoria caruselelor muzicale. Aceste jucării se agaţă de perete sau de pătuţ şi atârnă deasupra bebeluşului rotindu-se continu. Muzica creată de aceste jucarii are rolul de a atrage şi calma bebeluşul, iar prin culorile vii şi mişcarea continuă acesta este nevoit să îşi exerseze focusarea privirii pentru a putea urmări jucăriile.
Odată cu luna a 6-a jucăriile cumpărate trebuie să fie orientate spre dezvoltarea vorbirii şi a funcţiilor motorii. De aceea jucariile sonore sunt foarte importante deoarece îl vor învăţa pe bebeluş multe sunete noi, acesta va încerca să le imite exersandu-şi astfel corzile vocale. Totodată cuburile şi jocurile cu forme sunt extrem de importante deoarece încep sa dezvolte capacităţile mentale şi logica bebeluşului.
Când alegem jucării pentru bebeluşi trebuie să fim foarte atenţi ca acestea să nu reprezinte un risc pentru siguranţa bebeluşului. De aceea jucăriile nu trebuie să conţină piese mici şi detaşabile ce pot fi înghiţite sau introduse în nas. Nu trebuie să prezinte colţuri sau margini ascuţite în care copilul să se rănească, iar materialul din care sunt confecţionate trebuie să fie atât rezistente întrucât bebeluşii au abiceiul sa le trânteasca şi să le arunce, dar şi din materiale non-toxice. Câteva site-uri: bebebliss.ro, toyz.ro sau nichiduta.ro.
Centrul de activităţi
Această jucărie este reprezentată de regulă de o saltea căptuşită de pe care bebeluşul (încă de la naştere la unele modele) poate descoperi lumea. Centrul de activităţi denumit şi activitot atrage atenţia bebeluşului şi îi stimulează şi dezvoltă simţurile: coordonarea mâinii cu a ochiului datorită jucăriilor agăţate pe arcade, simţul auzului datorită sunetelor diverse pe care le scoate în momentul în care bebeluşul face anumite task-uri, cunoaşterea de sine cu ajutorul oglinzilor din materiale sigure, dezvoltarea senzorială datorită culorile intense şi luminoase şi încurajează ridicarea capului şi ajută la întărirea spatelui, umerilor şi a muşchilor gâtului. Mai multe saltelute de joaca pentru bebelusi, la cele mai mici preturi si cu cele mai interesante accesorii, vei gasi aici.
citește în pagina următoare despre cumpărăturile pentru plimbarea cu bebelușul