Jocul este esenta copilariei si este forma prin care copiii se distreaza, descopera si comunica impreuna cu cei din jur. Cei mici folosesc jocul pentru a-si exprima sentimentele, dorintele sau pentru a construi relatii. Din acest motiv, jucariile bine alese pot contribui la dezvoltarea lor emotionala, sociala si cognitiva. Intrebarea cea mai importanta este cum alegem aceste jucarii astfel incat sa aiba un caracter cu adevarat educativ? Si prin educativ nu ne rezumam doar la jocurile si jucariile ce imbunatatesc cultura generala a copilului ci la orice joc sau jucarie ce educa copilul in spiritul gandirii analitice, in spiritul sportului, al dezvoltarii culturii generale sau muzicale. Prin intermediul jucariilor corect alese, copiii isi insusesc o serie de deprinderi esentiale pentru o dezvoltare armonioasa . Totusi, mai presus de jucariile potrivite personalitatii si preferintelor sale, copilul are nevoie de atentia parintilor si de participarea activa a acestora in jocurile si etapele sale de cunoastere si invatare. In acest mod, dezvoltarea sa emotionala, fizica, creativa si mentala va fi mult mai distractiva si motivanta.
Va recomandam urmatoarele magazine de jucarii pentru copii, recunoscute pentru preturile mai mici si pentru autenticitatea jucariilor si calitatea acestora: BeKID, BeKidjucarie.ro, Ligomi-JucariiToyz.roNoriel, ZambiriciNichidutaKristaMagazinul ElefantKidzPlaza, Best Kids, PickabooVentum Kids si evident: eMAG.ro.
Care sunt jucariile cele mai indicate pentru a stimula fizicul, creativitatea si inteligenta celor mici. Cand vine vorba de joaca, copiii au preferinte foarte bine definite . Observandu-ti copilul vei putea aprecia daca este mai atras de jucariile inteligente care ii pun la lucru creierasul si necesita o mai mare putere de concentrare, daca prefera jucariile creative care ii antreneaza latura artistica sau daca inclina spre jucariile ce presupun mai multa miscare.

1. Puzzle-urile

 

depurtat.ro
Jucariile de tip puzzle dezvolta imaginatia, dar si rabdarea celui mic, care va invata sa duca la bun sfarsit o sarcina inceputa. Puzzle-urile sunt interactive, dar pot oferi copilului si posibiliatea de a invata lucruri noi. Un astfel de puzzle poate include alfabetul, cifre sau cunostinte de matematica, geografie si istorie, pentru diferite varste. De regula, puzzle-urile educative pot fi utilizate de copii in varsta de 3 ani.

 

2. Echipamentele sportive

 

Echipamentele sportive, mingile sau orice jucarii legate de practicarea unui sport pot fi de asemenea perfecte pentru cel mic, inainte de a incepe scoala. Sportul va fi una dintre materiile sale, deci cel mic trebuie incurajat sa astepte cu drag aceasta ora. Practicarea sporturilor dezvolta coordonarea si muschii, dar si spiritul de echipa. Acestea sunt jucariile care il stimuleaza pe micut sa faca cat mai multa miscare , antreandu-i fizicul si ajutandu-l sa se dezvolte armonios. Mingea, coarda, rolele, bicicleta sau trotineta sunt doar cateva dintre jucariile preferate ale copiilor care inclina catre activitati sportive si recreative. Prin aceste jocuri, cei mici devin mai activi, sociabili, agili si au o dexteritate mai buna.

 

3. Instrumentele muzicale

 

Pianul, tobele, orga sau chitara de jucarie sunt printre cele mai populare instrumente muzicale pentru cei mici. Copii adora astfel de jucarii, care pot avea si un rol educativ important in dezvoltarea lor. Un instrument muzical dezvolta creativitatea celui mic, precum si spiritul sau artistic. Poate in timp cel mic va ajunge sa fie foarte pasionat de instrumentul respectiv, dezvoltand poate chiar o cariera in domeniu.

 

4. Jocurile de construit

 

Jocurile de construit sunt de regula recomandate copiilor de toate varstele. Incepand cu varsta prescolara, cei mici pot pune in practica proiecte the constructie mai complicate, care le va dezvolta gandirea spatiala, dar si creativitatea. Lego-urile, cuburile sau orice tip de proiecte de constructie adaptate varstei sunt benefice copilului ce se pregateste pentru scoala. De asemenea, diverse seturi de constructie pot fi achizitionate pentru cei mici.

 

5. Jucariile inteligente

 

Jucariile inteligente sunt acele jucarii care presupun ca cel mic sa faca anumite operatii matematice, sa isi faca o strategie de lucru sau sa exerseze cifre si litere. O serie de astfel de jucarii pot fi achizitionate de parinti pentru prescolari. Un laptop de jucarie este ideal pentru copii, fiind atat interactiv, cat si benefic procesului de invatare. Aceste jucarii au capacitatea de a dezvolta mecanismele invatarii si cunoasterii. Ele trebuie alese in functie de varsta copilului si nivelul sau de dezvoltare cognitiva, in asa fel incat sa evolueze o data cu el. Pot fi jucarii simple cum ar fi mingii colorate in asa fel incat sa stimuleze atentia si observatia bebelusului sau jocuri de constructie cu reguli precise. Acestea au o contributie majora la stimularea mentala a copiilor, ajutandu-i sa inteleaga lumea care-i inconjoara si sa-si insuseasca un mecanism coerent de logica si deductie.

 

6. Jucariile creative

 

Acestea sunt preferate de micutii artisti care petrec ore intregi pictand,modeland, colorand sau mesterind adevarate opere de arta din simple materiale precum hartie colorata, margele, ata sau plastilina. Magazinele abunda in oferte de jucarii creative dintre cele mai diverse si sofisticate. De la banalele creioane colorate la cele mai complicate truse de artist. Daca micutul tau adora sa petreaca timpul creand, stimuleaza-l cat mai mult prin intermediul acestor jucarii care-i dezvolta latura artistica, imaginatia, receptivitatea si sensibilitatea.

Faptul ca jucariile sunt esentiale pentru dezvoltarea si cresterea copilului nu este ceva nou. Jucariile educative au fost gandite in asa fel incat cel mic sa descopere lumea prin joaca. Asftel de jucarii stimuleaza curiozitatea, imaginatia si gandirea copilului. Anumite jucarii pot pregati copilul in perioada prescolara pentru ca tranzitia catre gradinita sau grupa pregatitoare sa se faca mai usor. Prin intermediul jocului, copilul poate descoperi literele, cifrele, culorile si sunetele, poate invata sa citeasca, sa numere, sa cante dar si sa construiasca.

Va recomandam urmatoarele magazine de jucarii pentru copii, recunoscute pentru preturile mai mici si pentru autenticitatea jucariilor si calitatea acestora: BeKID, BeKidjucarie.ro, Ligomi-JucariiToyz.roNoriel, ZambiriciNichidutaKristaMagazinul ElefantKidzPlaza, Best Kids, PickabooVentum Kids si evident: eMAG.ro.
noriel.ro