Puiul tău plânge până se înroşeşte ca un răcuşor fiert. Stă încordat ca un arc, îşi tine mânuţele şi picioruşele chircite ca şi când ceva l-ar deranja foarte tare. Este agitat şi se înroşeşte la faţă şi încerci disperată să-l alini, punându-l la sân, verificându-i scutecul ori măsurându-i temperatura: dar nimic. Bebeluşului nu-i este nici foame, n-are nici scutecelul plin, iar temperatura e perfect normală. Si totuşi plânge!

Te necăjeşti întruna, încercând să găseşti o soluţie pentru a-l ajuta. Nu e momentul să te simţi vinovată! Învaţă cum să depăşeşti cu bine această perioadă dificilă.

depurtat.ro

A trecut mai bine de o oră şi nimic nu pare să-l consoleze. De obicei, se liniştea când îl luai în braţe şi-i vorbeai, dar acum nimic nu-l mulţumeşte. Parcă n-ar fi el, parcă nu te-ar mai recunoaşte. Te întrebi disperată unde ai greşit. Se întâmplă cumva ceva cu micuţul şi tu nu-ţi dai seama? O fi bolnăvior? Ei bine, prin acelaşi stres trec aproape toate mămicile în primele trei, patru luni de viaţă ale copilului lor.

Unul din cinci bebeluşi are colici, iar acestea apar mai ales din a şasea saptămână de viaţă, cu toţii am auzit de colici însă prima criză de colici te sperie cel mai tare. Bebeluşul plânge, iar tu nu ştii ce să-i mai faci. Una dintre soluţii ar fi să-l suni pe medicul pediatru, dar dacă este zece sau unsprezece noaptea, nu îndrăzneşti. Aşa că, mămico, trebuie să faci faţă situaţiei ca o adevărată campioa­nă.

Primul lucru care-ţi vine în gând e că bebeluşul tău suferă de ceva… Poate, dar mai întâi convinge-te că nu are colici, adică urmăreşte câţiva parametri: respiră bine, nu geme, temperatura e normală, chiar dacă este roşu şi plânge, are o stare generală bună, este activ, a făcut pipi ca de obicei, udând cam acelaşi număr de scutece, scaunul a fost normal, fără striuri de sânge şi fără diaree, a regurgitat, dar aspectul „vărsăturii“ este la fel cu cel din zilele precedente.

Dacă bifezi „da“ la toate punctele de mai sus, linişteşte-te. Mai mult ca sigur e vorba de prima criză de colici a bebeluşului tău. Dar cel mai bine ar fi totuşi să fie văzut de medicul pediatru. Numai el îți poate spune dacă bebelușul tău e sănătos tun, dar au început crizele de colici, sau e vorba despre altceva, într-adevăr grav.

Mai jos găsiți câteva sfaturi preţioase care te vor ajuta în lupta cu durerile de burtică ale puiului tău.

Remedii împotriva colicilor la bebeluși

 

■          Îmbrățișează-l și vorbește-i sau cântă-i

Ia copilul în braţe şi ţine-l cu bur­tica lipită pe pieptul tău, dezbrăcat complet de hăinuţe, dar acoperit cu o pătură moale. Puiul va simţi căldura corpului tău, mirosul de lapte și bătăile inimii. Timp de 15-20 de minute, plimbă-te cu el în braţe prin casa și vorbește-i calm. Se va liniști în curând.

 

■          Masajul liniştitor calmează colicile

Mulţi bebeluși se calmează când sunt masaţi ușor pe burtică, dar nu imediat după ce au mâncat. Așteaptă să treacă o oră și apoi poţi să începi. Un masaj blând cu ulei de masaj bio  îl ajută să elimine gazele și să se relaxeze. Poţi încerca să faci și un pic de gimnastică: întinde-i piciorușele și apoi îndoaie-i genunchii spre burtică. Masajul nu numai că va calma colicile însă îi și poate preveni dacă după băiță faceți câteva manevre ușoare. Uleiuri de masaj bio, parfumate şi neparfumate pentru bebeluşul tău, poţi găsi aici.

 

■           Scutecelul magic, îl poate ajuta

Când a început o nouă criză de colici, calcă un scutec sau un prosop și pune-l călduţ pe burtica lui. Ai însă grijă să nu fíe prea cald. Căldura îl va ajuta să elimine gazele și să se liniștească. Poţi combina această soluţie cu masajul și gimnastica.

 

■           Băiţa caldă, este o soluţie naturală împotriva colicilor

O băiţă caldă, poate oferi căldura necesară stomacului bebeluşului tău, căldura relaxează, în general, intestinele care au rolul de a permite copilului să elimine gazul cu uşurinţă şi astfel să treacă senzaţia de disconfort şi să calmeze durerile. Foloseşte un ulei de corp de înaltă calitate, special pentru pielea sensibilă a bebeluşului, testat pentru dermatita atopică sau neurodermite, care să nu conţină conservanţi, parfum, ulei de parafină, coloranţi, uleiuri eterice sau emulgatori sintetici.

 

■           Preparate salvatoare contra colicilor

Pentru a-ţi liniști copilul, dă-i câteva linguriţe de ceai. Poţi încerca un ames­tec de anason, fenicul și chimen, pe care-l găsești în farmacii (Baby Calm) sau ceaiuri instant anticolici (Milupa, Hipp sau Baby Drink), cu mușeţel, anason, lemn dulce, mentă și cimbru. O gamă variată de ceaiuri pentru copii găsiţi şi la Plafar. Există și siropuri cu extracte de plante (Bonnisan, Colic Baby). Întreabă pedia­trul înainte de a-i da astfel de soluţii. Dacă crizele sunt foarte puternice, acesta îţi poate prescrie Sab Simplex.

 

Ce să faci pe viitor pentru a evita crizele de colici?

 

■           Dacă alăptezi natural, acordă atenţie alimentaţiei tale

În cazurile în care mama alăpteaza natural trebuie să eviți fasolea, varza, conopida și în principiu orice te balonează. Dieta se transmite bebelușului prin lapte prin urmare dieta ta este dieta lui.

 

■           Acordă atenţie cum îl hrăneşti

Alimentaţia corectă pentru a evita colicii, mai exact să nu înghită aer este importantă pentru a îl proteja împotriva colicilor. Bebeluşul trebuie hrănit des şi în cantităţi mici. Încălzirea laptelui la temperatura corpului poate fi, de asemenea, de folos. Trebuie evitată hrănirea rapidă a sugarului, prin urmare puteţi folosi tetine si biberoane speciale anticolici cu flux mai mic.

 

■           Asigura-te ca bebeluşul a scos aerul după ce a fost hrănit

Hrănește bebelușul timp de un minut, apoi oprește-te și ajută-l să râgâie puternic. Fără îndoială, bebelușul tău va fi suparat că l-ai interupt, însă mai mult casigur ar fi și mai supărat mai tarziu. O dată ce copilul a râgâit, e gata să mănânce mai mult și acum, că aerul a fost eliminat, acesta va avea dispoziție pentru mai mult lapte. Este sănătos să îl hrănești cu ambii sâni.

Biberoane si tetine anticolici

 

Biberon din plastic cu capac Tommee Tippee din colectia “Closer to Nature”. Are senzor de temperatura, respectiv daca temperatura creste peste 37 de grade senzorul se face rosu si avertizeaza parintele ca este prea fierbinte. Are sistem de ventilatie si include si periuta pentru curatare.Tetina este fabricata din silicon cu sistem anticolici cu flux lent. Totodata aceste tetine sunt dotate cu valva anticolici super-sensibila si cu denivelari circulare pe partea interioara – un sistem revolutionar care mimeaza miscarea naturala si forma sanului mamei in timpul hranirii si nu permite intrarea aerului in burtica bebelusului. Au o forma unica si sanatoasa pentru copil. Design-ul produsului este facut in Anglia – peste 50 de ani de experienta in domeniul copiilor. 0% BPA. Gramaj: 260 ml. Pachetul include 2 biberoane.

 

Biberonul anticolici 150 ml de la Petit Terraillon are tetina anticolici din silicon pentru bebelusi incepand cu varsta de 0 luni. Are o forma ergonomica care creeaza bebelusului senzatia unei alaptari naturale. Biberoanele Petit Terraillon ajuta la o mai buna hranire si alina colicile bebelusului. 0%BPA. Petit Terraillon are o experienta de peste 60 de ani si este lider mondial la produsele de ingrijire personala. Astazi Petit Terraillon este lider mondial in peste 80 de tari pe 5 continente.

 

Setul Vital Baby Starter 0+

  • 4 biberoane sterile de unica folosinta, de 250 ml, ambalate individual, cu tetine anticolici incluse. Ideale pentru excursii, calatorii precum si pentru bagajul de maternitate.
  • 2 biberoane*250 ml si 1 biberon*150 ml, confectionate integral din silicon medical moale, ceea ce favorizeaza alternanta biberon-san.

Cele 3 biberoane din silicon medical moale au, de asemenea incluse tetine cu sistem avansat anti-colici Airflow, cu trei valve anti-vidare, flux lent (0+). Creat si fabricat la cele mai inalte standard de calitate si siguranta, conform reglementarilor BS EN 14350. Nu contin BPA, Latex sau PVC. Producator: Vital Baby, Marea Britanie.

 

Biberonul cu maner de la Nuvita este un biberon inovativ cu sistem cu furtun de silicon si sfera pentru reducerea fluxului de aer in tetina. Ajuta la eliminarea simptomelor sughitului, regurgitarii, colicilor sau durerilor si infectiunilor ce pot sa apara in urechea interna, din cauza presiunii. Biberon cu maner pentru antranament, ce ajuta bebelusul sa invete sa bea singur si din toate pozitiile fara a inghiti aer din tetina. Gatul larg al biberoanelor permite curatarea si sterilizarea usoara a acestora. Pot fi spalate in masina de spalat vase. Pot fi sterilizate. Accesorii incluse: tetina 360° din silicon cu valva anticolici, flexibila si moale; inel; capac; manere ergonomice pentru copil.

 

 

noriel.ro