
Începând din luna a IV-a de sarcină, organismul îşi pregăteşte glanda mamară în vederea producerii laptelui. În această perioadă, în glandă au loc unele transformări, ce se observă şi la exterior, şi anume : sânul se măreşte, areola se pigmentează mai intens (se închide la culoare) şi se intensifică circulaţia sîngelui. Aceste transformări, împreună cu producerea secreţiei sunt determinate de sistemul nervos şi endocrin.
Ce este colostrul?
Primul lapte produs de glanda mamară a femeii gravide, în vederea hrănirii nou-născutului, se numeşte colostru. Producerea colostrului se face datorită substanţelor nutritive din sângele matern şi a celulelor glandei, care se distrug parţial şi apoi se refac. Secreţia de colostru ţine 4—5 zile după naştere.
Acesta se deosebeşte de laptele de mamă propriu-zis, pentru că, pe lângă faptul că el conţine substanţe nutritive de cea mai bună calitate şi în cantitate îndestulătoare, este şi foarte uşor de digerat. Are proprietati unice şi esenţiale pentru dezvoltarea sănătoasă a nou născutului, al cărui tub digestiv îşi începe activitatea de digerare, imediat după naştere. Acesta are nevoie de o perioadă de câteva zile, de o activitate digestivă mai uşoară, în vederea adaptării. Colostrul îi uşurează această adaptare prin felul cum sunt echilibrate substanţele pe care le are în compoziţie.
Ce conţine colostrul?
Colostrul conţine: apă, 86% ; proteine lichide, 3%; glucide, 4,5% ; săruri minerale, 0,3%; vitamine, fermenţi şi anticorpi.
Proteinele colostrului sunt: lactalbumina, lactoglobulina, cazeina şi aminoacizii liberi. Lactalbumina şi lactoglobulina se pare că trec nemodificate prin peretele intestinal, reducând munca de digestie a organismului nou-născutului.
Grăsimile sunt mai puţine cantitativ, iar unele din ele sînt asemănătoare eu grăsimile corpului şi se asimilează fără a fi modificate.
Glucidele sunt mai puţine ca în laptele matern, ceea ce previne fermentaţiile provocate de lactoză.
Vitaminele A şi B2 sunt în cantitate mai mare decât în lapte, pentru a ajuta creşterea începută în viaţa intrauterină. Vitamina C se află în aceeaşi cantitate ca în laptele de mamă.
Colostrul conţine şi săruri minerale : de sodiu, de potasiu, de fosfor, de calciu etc., în cantităţi mai crescute decât în laptele de mamă, pentru a uşura eliminarea meconiului (primul scaun).
Fermenţii sunt din belşug şi pentru fiecare componentă nutritivă în parte. Acest fapt contribuie la reducerea muncii tubului digestiv al copilului.
Anticorpii transmişi de la mamă prin colostru au rolul de a feri nou-născutul de a se îmbolnăvi. Organismul acestuia nu este în stare să producă anticorpi şi să lupte astfel cu microbii, cu care vine în contact în mod inevitabil. Astfel se expliică de cele mai multe ori vigoarea crescută a copiilor care primesc ca cea dintâi hrană, colostrul.
Colostrul este nutritiv?
Ca valoare nutritivă, colostrul asigură 520—570 calorii la litru, în funcţie de cantitatea de grăsimi care depind de alimentaţia mamei. Pe măsură ce se face trecerea de la colostru la lapte, valoarea calorică se schimbă zilnic. Trecerea se face treptat, prin creşterea cantităţii de cazeina şi grăsimi şi scăderea lactalbuminei şi a sărurilor minerale.
Aşa cum am spus, secreţia de colostru ţine aproximativ 4—5 zile după naştere, însă, multe mămici (şi doar cu recomandarea medicului) continuă să administreze copiilor suplimente bazate pe colostru şi probiotice (microorganisme vii nepatogene, cu efecte extrem de benefice asupra sănătăţii; acţionează în cavitatea bucală, tubul digestiv, căile respiratorii şi în sistemul uro-genital) pentru ca aceştia să beneficieze pentru o perioadă mai lungă de beneficiile acestei substanţe nutritive: colostrul – primul lapte al mamei.