Ghiozdanele ergonomice (anatomice) sunt unice pe piaţă, deoarece fiecare a fost planificat în aşa fel incat să corespundă celor mai înalte standarde de calitate. Ghiozdanul anatomic distribuie perfect greutatea pe spatele copilului, protejând astfel spatele de greutatea manualelor. Canalele de ventilaţie încorporate în spatele genţii garantează o purtare confortabilă chiar şi pe drumuri lungi. Mulţumită elementelor reflectorizante plasate pe faţa ghiozdanului, se poate circula cu acesta în condiţii de siguranţă.
Care este cel mai bun ghiozdan pentru copii?
Dincolo de valentele sale estetice extrem de variate, de denumirea sub care il regasim (ghiozdan, rucsac, geanta de umar), exista si o valenta ergonomica – anatomica si care vine sa il ajute pe copil sa poata purta ghiozdanul cu usurinta. Pentru primii ani de scoala (intre 6 si 10 ani), as opta pentru un ghiozdan clasic: un cadru bine definit si usor rigid, care cantareste maxim 1 kg, cu barete reglabile, pe cat se poate, cu bureti. Si atentie foarte mare: cadrul ghiozdanului nu trebuie sa depaseasca in latime si inaltime cu mult umerii copilului (maxim 2-3 cm), pentru a nu-i ingradi sub nici o forma vizibilitatea. Bretelele ar trebui sa fie scurte si reglabile, astfel incat ghiozdanul sa fie tras pe spate. Scopul acestei pozitionari e sa tina coloana vertebrala dreapta. Ghiozdanul trebuie sa fie solid si usor pentru a permite repartizarea greutatii pe ambii umeri. Este bine sa se limiteze pe cat posibil timpul in care copilul duce in spate ghiozdanul.
Care este pozitia corecta a ghiozdanului?
Pozitia corecta a ghiozdanului este aceea cat mai apropiata de spatele copilului, de aceea trebuie sa reglam cu mare atentie bretelele astfel incat, fundul ghiozdanului sa nu loveasca repetitiv si cu un balans foarte mare coloana vertebrala a copilului, dar nici foarte strans pentru a permite miscarile bratelor si respiratia normala. Atunci cand reglam ghiodanul trebuie sa avem in vedere greutatea acestuia si greutatea pe care o are de dus zilnic copilul. Daca baretele au bureti (ceea ce este recomandabil), este bine sa reglam si pozitia acestora, caci uneori si acestea sunt prea sus sau prea jos. Pentru aceasta perioada nu recomandam utilizarea gentilor de umar. Greutatea va fi inegal repartizata si, chiar daca ii spuneti copilului sa schimbe geanta de pe un umar pe celalalt, nu o va face caci suntem – involuntar, nu?- stangaci sau dreptaci. Riscurile sunt de la cele minore (mici dureri musculare ale spatelui) pana la deformari ale coloanei vertebrale.
Dupa 10 ani ai copilului, putem sa optam pentru ghiozdane tip rucsac, cu un cadru mai putin rigid. Dar doar cu o conditie: aceea de a urmari cu foarte mare atentie daca prezinta sau nu vreo suferinta sau daca ii se modifica pozitia corpului. Pot fi barete reglabile sau cu o singura bareta, pozitia rucsacului fiind pe diagonala (purtabil pe spate sau in fata).
Acestea fiind spuse, se naste urmatoarea intrebare:
De unde cumpar ghiozdane anatomice ?
Oferta de ghiozdane anatomice sau ergonomice este variata, parintii au trecut demult de la faza cumparaturilor de rechizite din supermarketuri gen Real, Cora, Carrefour, Auchan sau Kauflan. Aceste supermarketuri sunt axate sa vanda mult, maselor si din pacate nivelul de trai din Romania nu permite achizitionarea tuturor produselor si rechizitelor ce are nevoie copilul pentru scoala de cea mai buna calitate. Dar, cu ghiozdanul nu este de glumit, dupa cum am scris mai sus. Ghiozdanele anatomice / ergonomice nu sunt tocmai ieftine ce-i drept, dar merita. Totusi oferta este variata, promotiile sunt numeroase, asa ca mentionam cele mai serioase magazine online ce vand ghiozdane anatomice – ergonomice la preturi mai mici | emag (pentru gama mare de produse)| depozitul de papetarie | rechizitele mele | best kids | nichiduta |