Sâmbăta în parcul Herăstrau la intrarea din Charles de Gaulle, am mers în familie pentru a participa la evenimentul Ziua Internaţională a Astronomiei, organizată în acest an de Revista Ştiinţă şi Tehnică, Astroclubul Bucureşti cu sprijinul 3M România. Deşi în jurul orei 17 când a început acest eveniment vântul fluiera în voie, norii erau regii cerului, totuşi impulsionaţi de pasiunea micuţei pentru planete, stele şi alte mistere ale Universului am hotărât să ieşim, în speranţa că vom putea vedea luna şi Jupiterul prin telescop mai bine decât le vedem prin telescopul primit cadou de la Moşul.
Mă voi axa mai puţin pe acest subiect al organizării, din păcate am aflat prea târziu pentru a posta într-un termen relativ rezonabil, şi mă voi axa pe o întamplare care a trezit gânduri şi memorii ce le credeam uitate: în jurul orei 20 şi-a facut apariţia Alexandru Mironov, care nu a scăpat sa nu ofere un autograf micuţei 🙂 .
Am crescut cu colecţia Almanahul Anticipaţia, cărţile şi revistele din perioada comunistă, o antologie foarte frumoasă de povestiri, schiţe şi idei care ne puneau imaginaţia în mişcare, care ne lăsau să visăm în voie la tărâmuri, creaturi fantastice şi idei generoase (mai puţin cenzurate). Ţin minte şi acum de colecţia păstrată cu grijă, de schimburile de ediţii pe care le organizam în faţa blocului cu prietenii (cam ce se face acum cu cartonasele Mega Image) şi de orele de studiu asupra acestora după şcoală la intrarea în scara blocului.
I-am transmis acest lucru cu plăcere, mi-a zâmbit şi mi-a spus că după 30 de ani a apărut o nouă serie din Almanahul Anticipaţia, în Noiembrie 2012 iar următorul … ei bine apare anual.
Almanahul Anticipaţia 2013
Noua ediţie a Almanahului Anticipaţia (2013) cuprinde articole de ştiinţă, interviuri cu personalităţi marcante din universul ştiinţei si inovaţiei tehnologice, articole ale unor prestigiosi scriitori SF straini sau romani, povestiri SF şi Fantasy, articole de film, benzi desenate, articole referitoare la premiile Nobel 2012 şi foarte multe informaţii pretioase pentru cei pasionaţi de science-fiction, eseu şi reflecţie filosofică sau articole de popularizare a ştiinţei.
Fiecare secțiune a almanahului Anticipaţia este legată printr-o adresă internet și un QR-code la locul de dezbatere și expresie a reflecțiilor pe marginea articolelor din site-ul Anticipatia.com. În acest fel, tematicile abordate vor putea fi îmbogățite cu contribuțiile și punctele de vedere ale cititorilor şi pasionaţilor Anticipația. Carte publicată în Noiembrie 2012, Coperta: Broşată în format: 165×235, 240 de pagini. O puteti cumpara online de aici.
Povestirile ştiinţifico-fantastice Anticipaţia
Odată cu Almanahul Anticipaţia, au apărut şi colecţii de Povestiri ştiinţifico – fantastice Anticipaţia, un periodic de literatura editat de revista Ştiinţă şi Tehnică. Primul număr apărut tot în noiembrie 2012 şi îşi doreşte să reia Colectia Povestiri Stiintifico-Fantastice (CPSF), prima serie a apărut la 1 octombrie 1955 şi a cuprins 466 de numere, publicate de două ori sau, pentru o scurtă perioadă, de trei ori pe lună, până în aprilie 1974. Acesta conţine: Alexandru Mironov “În cea mai bună dintre lumi”, Alina Sârbu “Ştiinţă şi fantastic”, Peter Wotts “Insula” şi un editorial al lui Mircea Opriţa despre seria de colecţii de povestiri SF.
Fiecare număr va cuprinde una sau două povestiri SF ale unor autori români sau străini, alături de un articol referitor la tema ştiinţifică ce a stat la baza lucrarii. Povestirile străine vor fi opere care au fost recompensate cu premiile internaţionale Hugo, Nebula, Fantasy Awards, Arthur C. Clarke etc.
În ianuarie 2013 a apărut al doilea număr din colecţia de povestiri SF Anticipatia, care conţine: Marte, marea iubire a SF-ului, De la mema pana la un simplu satelit al Pamantului • Schiaparelli, Lowell – omul descopera ca nu mai este singur • Intre invazii si meditatii sociale • John Carter poarta cititorul in aventuri fabuloase • Toti se raporteaza la Burroughs • Cei Trei Mari decid sa schimbe SF-ul • Literatura incearca sa atraga stiinta si tehnologia.
Startul a fost dat, a fost unul bun, întrucât până în aprilie 2013 au ieşit de la tipar 5 ediţii de colecţie (vezi şi numărul 3, numărul 4 şi numărul 5 al seriei de povestiri SF).
Editura Anticipaţia Antologia Viitorului
100 de povestiri scurte despre viitor si cum va fi el. Autorii sunt oameni de stiinta, jurnalisti si scriitori SF celebri: Arthur C. Clarke, Bruce Sterling, Cory Doctorow, Greg Bear, Gregory Benford, Rudy Rucker, Greg Egan, Stephan Baxter, Frederik Pohl, Vernor Vinge, Michael Moorcock, Kim Stanley Robinson s.a.
Povestirile acopera o gama larga de subiecte legate de viitor, adoptand forme dintre cele mai diferite, de la satire, scheciuri pana la recenzii despre carti fictive sau articole de stiinta.
Antologia cuprinde povestiri publicate initial in prestigioasa revista Nature, intre anii 1999 si 2006. Este o carte unica, conceputa deopotriva de scriitori si oameni de stiinta, care se adreseaza oricarui cititor interesat de speculatiile despre viitor. O găsiţi online aici.