Există dovezi clare ce sugerează o mai bună dezvoltare a creierului copilului atunci când ascultă muzica lui Mozart. În unele ţări, încă din prima zi de naştere, bebeluşii sunt purtaţi pe ritmurile muzicii clasice ale lui Mozart pentru a le asigura confortul începând de la cea mai fragedă vârstă.
Copiii prematuri care asculta muzica lui Mozart, câştigă în greutate mai repede şi devin mai puternici, au constatat cercetătorii de la Tel Aviv Medical Center din Israel. O dată pe zi, timp de 30 de minute, ascultarea muzicii lui Mozart a facut ca cei 20 de bebelusi născuţi prematur din grupul de test să fie mai calmi şi să consume mai puţină energie. “Atunci când consumul de energie la copii este scăzut, nu au nevoie de mai multe calorii pentru a creşte, să câştige în greutate şi să se dezvolte mai rapid – exact ceea ce prematurii au nevoie” (Dror Mandel, lector la Universitatea din Tel Aviv). “Spre deosebire de Beethoven, Bach sau Bartok, muzica lui Mozart este compusă din pattern-uri repetitive. Liniile melodice repetitive din muzica lui Mozart ar putea afecta centrele de organizare ale cortexului creierului”, a concluzionat Mandel.
Beneficiile muzicii la copii
- muzica şi cântecele îi vor dezvolta capacitatea de a înţelege ritmul, rimele, mecanismul mişcărilor şi repetiţia cuvintelor în viitor.
- muzica si dansul sunt foarte bune metode pentru a dezvolta creativitatea dar şi fizicul copilului. Bătutul din palme, mişcarea în ritmul muzicii, bătutul din picioare ajută la dezvoltarea controlului muşchilor copiilor.
- muzica le dezvoltă respectul față de sine, fiind o modalitate extraordinară de a le crește încrederea în forţele proprii si de integrare in grup, arătându-le că se pot exprima (şi integra) printr-un mod acceptat și însușit de cei din jur: aceleași versuri, aceleași cântece, sentimente comune.
- muzica si versurile îi ajută să îşi exprime sentimentele şi ataşamentul faţă de cei dragi din viaţa lor, binecunoscute fiind melodiile de ziua mamei, venirea Moşului sau a iepuraşului de Paşte, cântecele patriotice sau ce exprimă bucuria copilăriei.
- muzica ajută copilul să înţeleagă limbajul, de altfel pentru a putea citi copilul trebuie să înţeleagă cuvintele şi semnificaţiile lor. Experimentând cu ritmul, cuvintele, tempo-ul şi linia melodică învaţă să citească cu intonaţie, să fie buni oratori, să atragă atenţia şi să se exprime clar şi plăcut. Muzica le dezvoltă memoria, limbajul, pronunţia şi vocabularul, şi toate acestea prin joacă.
- ritmul muzicii le dezvoltă abilităţile matematice, modelele repetitive sunt aceleasi cu cele ce stau la baza matematicii. Copiii învaţă să numere cu ajutorul muzicii şi dansului, învaţă despre mărime, formă şi volum. Modelele repetitive stau la baza matematicii, limbajului si a stiintelor exacte.
- dezvoltarea cognitivă. O stimulare auditivă bogată la vârste fragede poate facilita formarea reţelelor neuronale. Cu cât conexiunile formate sunt mai bogate, mai diverse, cu atât prelucrările pot acoperi o gamă mai largă de informaţii, forme de organizare mai complexe ale acestor informaţii, esenţiale în dezvoltarea cognitivă. Muzica ajută la dezvoltarea întregului creier. Asta pentru că muzica implică ambele emisfere a creierului odată și astfel influenţează atât partea responsabilă de comunicare şi limbaj, precum şi partea care procesează analiticul şi abstractul.
- muzica relaxantă poate chiar diminua efectele anxietăţii una din caracteristicile ADHD-ului. Muzica poate fi un foarte bun calmant. Dacă e aproape de ora de culcare, un cântec de leagăn poate aduce starea de linişte în gândurile şi visele copiilor. Tocmai de aceea, tempo-ul cântecelor de adormit copiii se aseamănă, indiferent din ce zonă a lumii provine.
- Muzica schimbă starea de spirit. Dacă copilul este capricios, ascultând şi cântând un cântec simplu şi amuzant i-ar putea readuce zâmbetul pe faţă şi starea de voie bună.
Controversele Efectului Mozart
Alte studii au concluzionat ca muzica lui Mozart nu este sănătoasă pentru copii doar pentru că este vorba de Mozart. Copiilor le plac orice tip de muzică, iar efectele benefice ale acesteia nu se rezumă la muzica clasică. Classic Rock, indie, reggae, R & B, latino, soft rap-ul, muzica disco și melodiile pop au de asemenea impact pozitiv asupra dezvoltării copilului, prin urmare puteţi să îi prezentaţi muzica ce o preferaţi dvs, în fond, ce poate fi mai frumos decât să schimbaţi impresii şi să aveţi parte de sesiuni muzicale comune cu copilul dvs.?
CD-uri cu muzica pentru copii
Pentru că totul a plecat de la Mozart, prezentăm mai jos o colecţie de muzică clasică pentru bebeluşi Colecţia de CD-uri “Mozart for Babies”, al cărui scop este dezvoltarea anumitor abilităţi şi sentimente de la cea mai fragedă vârstă a copilului.