
Nicio mâncare nu este mai celebră şi niciuna nu este mai controversata decât mărul – în ciuda faptului că Adam şi Eva probabil nici nu au văzut un măr şi cu atât mai puţin nu au mâncat vreunul. Biblia nu spune cu exactitate ce fruct a folosit şarpele pentru a o ispiti pe Eva în Grădina Raiului. Tradiţia spune că ar fi fost un măr, dar foarte multe persoane care au studiat botanica Bibliei, cred că a fost mai degrabă vorba despre o caisă – poate chiar o lămâie, o portocală sau o gutuie, un fruct asiatic care seamănă cu un măr galben.
Dar unde în Biblie mărul este recunoscut pentru proprietăţile sale sănătoase pe care ştiinţa le-a confirmat. Grecii antici ce au trăit în perioada Bibliei au crezut că merele vindecă toate bolile sau durerile. Un autor arab din aceiaşi eră a scris : „Mireasma lui îmi înviorează sufletul, îmi reînnoieşte forţele şi îmi recondiţionează respiraţia”. Un articol din revista Medicina Americană a lăudat mărul ca fiind „eficient din punct de vedere terapeutic în toate condiţiile de acidoză, gută, reumatism, icter, complicaţii ale ficatului sau vezicii biliare, boli de piele cauzate de vâscozitatea ficatului, hiper-aciditate şi stări de auto-intoxicare.”.
Cercetări moderne realizate la Universitatea din Michigan au numit mărul „alimentul sănătos de peste tot”. Mai jos sunt enumerate câteva puteri de însănătoşire ale mărului:
– Diminuează colesterolul şi presiunea mare a sângelui
– Sucurile de mere sunt distrugătoare de viruşi
– Ajută la stabilizarea zahărului în sânge, un factor important în controlul diabetului
– Suprimă apetitul fără a priva organismul de nutrienţii necesari
– Previn constipaţia şi ajută la tratarea diareei;
Mărul și inima
Nutriţioniştii spun că unul sau doua mere consumate pe zi pot întări protecţia organismului împotriva bolilor de inimă datorită capacităţii uimitoare de a reduce presiunea sângelui şi nivelul colesterolului. De fapt, ei spun că beneficiile merelor sunt mai vizibile cu cât nivelul colesterolului este mai mare. Merele conţin de asemenea substanţe chimice care sunt considerate vitale în stoparea cancerului, prevenind şi cariile dentare.
Capacitatea merelor de a ne păstra inimile sănătoase a fost dovedită de cercetători din S.U.A, Franţa, Italia, dar şi alte state. Un studiu al Institutului de Psihologie din Franţa a formulat o concluzie potrivit căreia o alimentaţie bogată în consumul de mere a redus nivelul colesterolului de la 52 la 28 de puncte.
Un motiv pentru acest lucru poate fi pectina ce o conţine mărul – acea fibră solubilă care de obicei este comprimată pentru a forma jeleul. Cercetătorii francezi au descoperit că pectina, ce acţionează prin vitamina C şi alte substanţe chimice naturale , formează o membrană asemănătoare unui scut în jurul inimii ce previne bolile cardio-vasculare.
Merele reduc colesterolul
Într-un alt studiu, in care 30 de oameni au adăugat 3 mere alimentaţiei zilnice – fără a schimba altceva în stilul de viaţă – 80% dintre ei au manifestat o reducere semnificativă a colesterolului de la 20 la 10%.
Şi mai surprinzător a fost faptul că merele au amplificat HDL-ul sau „colesterolul bun” din sânge, diminuând în acelaşi timp LDL-ul sau „colesterolul rău”, care este responsabil de împiedicarea arterelor, ceea ce poate duce la atacuri de cord fatale. Oricum, din anumite motive misterioase, un măr pe zi reduce colesterolul mai mult şi mai eficient în cazul femeilor decât al bărbaţilor.
Merele reprezintă o sursă de alimentaţie excelentă pentru diabetici şi pentru cei ce au nevoie de controlul cantităţii de zahăr în sânge. Ele ocupă primul loc în rândul alimentelor ce deţin o astfel de funcţie. Deşi merele sunt o sursă de obţinere a zahărului natural, nu cauzează creşteri rapide sau periculoase ale zahărului în sânge. De asemenea, protejează organismul împotriva pompării în afară a unei cantităţi mari de insulină, ajutând la reducerea nivelului de colesterol şi a presiunii sângelui.
Unii oameni nu trebuie decât să miroasă un măr pentru a profita beneficiile acestuia. Oamenii de ştiinţă de la celebrul centru de psihologie al Universității Yale au descoperit că mirosul și aroma merelor au un efect calmant ce ajută la diminuarea presiunii sângelui. Cercetorii au constatat că cei ce consumă mere în mod regulat nu au avut de suferit din cauza bolilor cauzate de stres.
Mărul – ingredient în dietă
Merele întregi (nu sucul de mere) sunt excelente pentru cei ce ţin diete. Creşterea nivelului de glucoză în sânge după consumarea unui măr te face să te simţi sătul. În plus, sucul de mere te ajută să te menţii sănătos, şi de asemenea este excelent şi într-un proces de vindecare – în special dacă ai fost răcit sau ai fost victima unor virusuri. Oamenii ce consumă mere în mod regulat, suferă de răceli sau de probleme respiratorii mai rar sau chiar deloc.
Există de asemenea studii ce demonstrează că merele pot lupta împotriva a mai multor tipuri de cancer. Motivul este acela că aceste fructe sunt încărcate de acizi naturali ce ar bloca cu succes formarea cancerului în experimentele de laborator.
Ţine minte că pentru a beneficia de efectele pozitive ale merelor, trebuie să consumi fructul întreg. Coaja conţine o cantitate mare de fibră de pectină, ceea ce pare a fi baza puterilor miraculoase ale merelor.
Mărul poate fi singurul aliment cu puteri de vindecare ce are grijă de două tulburări opuse în acelaşi timp – constipaţia şi diareea. În primul rând, merele sau sucul de mere, au fost folosite secole întregi pentru a-i ajuta pe oameni să revină la o dietă regulată după ce au suferit de diaree. Aparent, pectina conţinută de mere, reprezintă factorul vindecării, ceea ce explică de ce este inclus în Kaopectate, un remediu al diarei prezent în magazine.
De asemenea, aceeaşi fibră este considerată de nutriţionişti necesară pentru a evita constipaţia. Merele nu sunt numai un excelent aliment sănătos, ele pot chiar preveni cavităţile. Oamenii ce au trăit în perioada Bibliei, probabil că au învăţat acest lucru prin experimentare şi greşeli, însă acum, cercetările moderne au demonstrat acest lucru în laboratoare.
Oamenii de ştiinţă din Norway au descoperit că acei copii ce consumă mere au dinţii mai curaţi decât cei ce nu consumă, şi de asemenea manifestă un risc mult mai scăzut pentru apariţia cariilor.
Regele Solomon, înţeleptul Bibliei ştia despre ce vorbeşte când a spus : „Hrăneşte-mă cu mere, sunt bolnav…”.