Vara ne permite o multitudine de activități în urma cărora rămânem cu zâmbete, amintiri plăcute de rememorat și de povestit, activități de relaxare și regăsire interioară dar și de apropiere față de familie.  2-3 săptămâni însorite pe an, sunt ale noastre, putem vizita locuri ce necesită drumuri mai lungi și pregătiri mai aprofundate, putem petrece cât e ziua de lungă timp cu copiii și familia fără să ne gândim la ce avem de făcut mâine și pentru cine sau pentru ce.

Ne place de regulă să stăm la plajă, să ne plimbăm pe faleză, să înotăm, să jucăm volei sau badminton, să vizităm orașe mai vechi cu ale lor cetăți și parcuri regale, facem picnic-uri și organizăm concursuri de pescuit sau table, grătare și plimbări cu bicicleta, sesiuni lungi de shopping și toate acestea în vestimentație lejeră. Suntem atât de prinși de ceea ce ne place, de sentimentul de libertate încât ne petrecem majoritatea zilelor însorite în aer liber de dimineața până seara. Însă această dorință de a sta cât mai mult afară ne pot da și numeroase dureri de cap, nu a existat vară în care să nu fi avut noi sau cineva din familie anumite probleme cum ar fi: arsuri de la soare, mușcături de insecte, deshidratare sau epuizare datorată căldurii.

depurtat.ro

Este important ca în zilele caniculare, când indicele de confort termic bate record după record, să stăm cât mai departe de soare și căldură.

Temperaturile peste 33-35 de grade Celsius, dau la nivelul solului temperaturi peste 50 de grade mult peste nivelul suportabil al organismul uman, prin urmare evitați locurile în care găsiți mai multe semne de circulație decât copaci, și unde asfaltul începe să aibă conotația deșertului Saharian.

Acoperiți-vă ochii și pielea

“Bronzul sănătos” este un mit. Bronzatul pielii și arsurile cauzează îmbătrânirea pielii și cancer. Purtați ochelari de soare spre a vă proteja ochii, ungeţi corpul cu cremă de protecţie solară cu indice de protectie ridicat (SPF 50), haine lejere din bumbac ce acoperă întregul corp. Aloe Vera poate ajuta la calmarea durerilor arsurilor solare. Crema de protecţie trebuie aplicată cu 30 de minute înainte de expunerea la soare şi trebuie reaplicată din două în două ore. Aveţi nevoie de aceasta nu doar dacă mergeţi la plajă, ci de fiecare dată când vă expuneţi razelor. Razele ultraviolete trec chiar şi prin îmbrăcăminte, aplicaţi crema nu doar la părţile descoperite. Anumite părţi ale corpului (încheieturile, pomeţii şi nasul, obrajii, fruntea, membrele şi gâtul obligatoriu trebuiesc protejate. Alege cremele şi nu spray-urile ce pot fi ingerate sau se evaporă şi îşi pierd efectul mai repede decât o cremă impregnată în piele. Dacă mergeţi la plajă, alegeţi o cremă care rămâne pe piele după primul contact cu apa.

Hidratați-vă cu apă

Mecanismul organismului dvs. de a vă anunța prin sete că este timpul să vă hidratați nu este neapărat un bun indicator al necesității de a bea apă, pe de o parte prins în activitățile plăcute de sezon puteți nici să nu realizați că vă este sete. Iar dacă setea apare, în zilele caniculare, organismul dvs. poate fi deja în stare de deshidratare. Beți cel puțin 10 pahare de apă pe zi, nu așteptați să vi se facă sete. Evitați consumul de lichide reci, acestea vor accentua dezechilibrele de temperatură și pot cauza crampe stomacului dvs. Dacă luați parte la activități ce implică eforturi fizice, beți cel puțin de 2-4 ori pe oră câte un pahar de apă. Evitați de asemenea lichidele cu alcool, cofeină și zahăr, întrucât acestea provoacă deshidratarea organismului.

Mâncați mâncare sănătoasă

și cumparată din locuri corespunzătoare. Produsele de sezon par tentante, însă nu lăsaţi mâncarea junk să vă distrugă plăcerile de vară. Consumaţi fructe proaspete de sezon, legume şi proteine uşoare, chiar dacă (surprinzător pentru unii) hamsiile ce se prăjesc în farfuriile de carton ale comercianţilor ambulanţi sau porumbul gălbui spre verde dintr-un coş acoperit vă fac cu ochiul …

Mineralizaţi-vă

Mineralizați-vă cu fructe proaspete şi vegetale, iar dacă medicul vă recomandă pe fondul căderii drastice a mineralelor din organism, luaţi suplimente minerale.

Nu exageraţi cu efortul

Găsiţi un echilibru între odihnă şi activităţile specifice. Oportunităţile de a petrece timpul liber într-un mod extraordinar de plăcut vă pot aduce la starea de surmenaj fizic sau chiar psihic. Nu trageţi de dvs. pentru încă o partidă de remy sau încă un bras până la stabilopozi, găsiţi şi folosiţi timp şi pentru odihnă şi relaxare.

Nu deveniţi o victimă

În călătoriile dvs., veţi alege probabil locuri aglomerate de turişti, iar turiştii atrag şi anumiţi indivizi pentru care portofelul dvs. valoreaza mai mult decât un concediu plăcut petrecut în siguranţă. Nu deveniţi o victimă, respectaţi câteva reguli de siguranţă în această perioadă:

– tot timpul informaţi-vă familia sau prietenii unde anume sunteţi sau veţi fi;

– nu purtaţi bijuterii scumpe şi device-uri electronice pe plajă, nu le expuneţi privirilor altora;

– dacă mergeţi cu autoturismul personal, aveţi grijă ca rezervorul să fie plin, să aveţi un telefon mobil pentru a apela o urgenţă şi de fiecare dată să închideţi uşile când părăsiţi autoturismul. Nu lăsaţi lucruri la vedere, geamuri întredeschise pentru aerisire, este posibil să vi se aerisească de tot automobilul. Nu parcaţi maşina în locuri ascunse;

– ţineţi-vă banii şi obiectele valoroase în locuri sigure şi ascunse de privirile celorlalţi. O rezervă de sume să o păstraţi şi pe cardul bancar;

Nu ignoraţi nici căminul dvs., rugaţi o persoană de încredere să treacă regulat acasa la dvs., aveţi grijă de aparatura din casă să fie deconectată de la reţeaua electrică, evitaţi discuţiile cu persoane mai puţin apropiate cu privire la perioada concediului dvs.

Folosiţi produse sigure contra insectelor 

Citiți cu atenție compoziţia și contraindicațiile lor. Deşi muşcăturile pot provoca câteodată diferite boli şi infecţii, o soluţie toxică sigur vă va aduce neplăceri. Prin urmare citiţi cu atenţie prospectul, termenul de valabilitate şi aveţi grijă la brand-ul cumpărat cât şi la furnizorul ce vi-l vinde. Unele persoane chiar evită să spray-eze direct pe piele aceste produse, preferă să le utilizeze pe hainele cu care se îmbracă în ziua respectivă.

Atenție la plante

În cazul în care alegeţi o rută nebătătorită prin pădure, pe o câmpie sau chiar în jurul falezei, aveţi grijă la anumite plante ce vă pot irita sau întoxica pielea la atingere. În cazul în care se întâmplă acest accident, îndepărtaţi otrava de pe piele cu apă rece şi săpun. Oţetul alb vă va ajuta să scăpaţi de mâncărime şi usturimi ale zonelor afectate.

Programați-vă activitățile

Programaţi-vă activităţile ce necesită mers îndelungat pe jos sau efort fizic pentru dimineaţă sau spre seară. Purtaţi haine lejere şi să aveţi întotdeauna la dvs. apă plată. În cazul în care aveţi dureri de cap, puls accelerat, lipsă a transpiraţiei, piele roşie şi uscată, ameţeli sau greaţă, vă simţiţi slăbit sau obosit fără motiv sau aveţi temperatura neapărat trebuie să găsiţi un loc răcoros unde să vă reîncărcaţi bateriile pentru a face o vizită la un medic. De notat că aceste simptome pot fi specifice insolaţiei însă pot avea în spate şi alte afecţiuni, lăsaţi medicul să investigheze dacă nu cumva este o problemă mai serioasă.

Cursuri de prim ajutor

Luaţi parte la un curs de prim ajutor şi ţineţi aproape o trusă de urgenţă. Chiar dacă dvs. veţi respecta toate cele de mai sus, este posibil să fiţi în preajma unei persoane ce are nevoie de prim ajutor.

noriel.ro