Orientalii cunosc de secole puterea magică a seminţelor de susan: Ali Baba, ajuns la peştera comorilor; rosteşte cuvintele magice „Sesam deschide-te!”, referindu-se la numele susanului. Poate că oamenii îşi dădeau seama încă de pe atunci că micuţa sămânţă aurie conţine elemente nutriţionale cu o valoare excepţională pentru sănătate. Din cauză că sunt atât de mici, nu ne gândim la ele ca la ceva nutritiv sau important, însă aportul lor este însemnat: ne feresc de boli şi ne menţin în formă.
Sursă importantă de minerale şi vitamine
Seminţele de susan sunt renumite pentru conţinutul unic de minerale (cupru, mangan, calciu, magneziu, fier, zinc şi potasiu), dar şi de vitamine: B, D, E şi F. Proprietăţile antiinflamatoare ale susanului se datorează conţinutului de cupru, seminţele de susan fiind recomandate persoanelor care suferă de artrită reumatoidă. Indirect, cuprul are o acţiune benefică asupra elasticităţii încheieturilor şi oaselor. La rândul său, manganul intervine în metabolismul grăsimilor şi al carbohidraţilor, contribuind şi la menţinerea densităţii osoase. Calciul şi zincul sunt două minerale recunoscute pentru rolul lor în menţinerea sănătăţii oaselor, de aceea susanul e recomandat bolnavilor de osteoporoză. Tensiunea arterială, insomniile şi durerile de cap pot fi combătute cu seminţele de susan, graţie conţinutului bogat în magneziu. Despre vitamine şi minerale puteţi citi aici şi aici.
Susanul este o sursă de fibre
Consumate moderat, dar regulat, seminţele de susan vor aduce organismului aportul necesar de fibre. Din rândul acestora, se disting lignanii, o componentă bioactivă care ajută la reducerea colesterolului şi a riscului de cancer de colon şi prostată.
De asemenea, prin conţinutul de acizi polinesaturaţi, susanul contribuie la sănătatea inimii. Nu în ultimul rând, seminţele de susan sunt utile în curele de slăbire, fibrele conţinute contribuind la scăderea colesterolului şi controlând foarte eficient nivelul zahărului din sânge. în plus, tot acestea menţin sistemul digestiv sănătos. Seminţele de susan oferă o plăcută senzaţie de saţietate pentru mult timp.
Ca să te convingi de proprietăţile excepţionale ale susanului, consumă seminţele de susan ca atare, în diverse preparate culinare, sau pisate şi apoi adăugate în salate, sosuri şi produse de panificaţie. Cu siguranţă, după ce le vei încerca o dată, vor deveni nelipsite din bucătăria ta!
Merită menţionat că uleiul de susan este utilizat şi în industria cosmetică întrucât este un ingredient pe care pielea ta îl va iubi pentru că pătrunde până în straturile profunde ale pielii, vindecă eczemele şi arsurile şi hidratează excepţional.