Ştiai că 95% din ingredientele parfumurilor provin din substanţe petrochimice? Sau că 97% din preţ îl plăteşti pentru marketing, publicitate şi ambalaj? Şi doar ca să îţi pui sănătatea în pericol! Parfumul este un accesoriu de prim rang şi puţine sunt persoanele care acceptă să iasă din casă înainte să-şi pulve­rizeze măcar câteva picături bine mirositoare pe piele. Nimic mai greşit, susţin experţii care au anali­zat compoziţia multor sticluţe cu parfum existente pe piaţă. Şi asta pentru că un procent însemnat de ingrediente, 95%, sunt de origine petrochimică şi pot provoca reacţii adverse serioase. De altfel, se reco­mandă pulverizarea parfumului pe haine şi nu pe piele, pentru că aceasta absoarbe până la 60% din substanţele cu care ia contact. Sta­tisticile susţin că 10% din popula­ţia globului dezvoltă alergii la par- fumuri, iar dificultăţile de respira­ţie, astmul, oboseala, durerile de cap, greaţa, stările de ameţelă şi iritaţiile pielii sau ale ochilor sunt cele mai frecvente probleme cu care se confruntă utilizatorii acestui produs cosmetic. Printre cele mai severe se numără dereglările hormonale, afecţiunile sistemului nervos cen­tral, ale rinichilor şi plămânilor sau chiar cancerul de sân.

 

depurtat.ro

Ingrediente dăunătoare din parfum

Există peste 5.000 de substanţe sintetice care se folosesc la pre­pararea parfumurilor, iar 95% dintre ele provin din petrol. De ce a fost nevoie de miresme inventate în laborator? Pentru profit, bineînţe­les. Substanţele naturale sunt deo­sebit de costisitoare. De exemplu, e nevoie de 750 de kilograme de petale de iasomie pentru un litru de ulei şi de trei tone de petale de trandafiri pentru aceeaşi cantitate de ulei… Plus că unele fragranţe care n-au putut fi niciodată captate din plante, cum sunt parfumul de liliac şi cel de crin, în schimb au fost reproduse uşor în laborator. Aşa că, undeva pe la 1880, a început po­vestea de succes a parfumurilor sin­tetice. Şi a fost nevoie de mai bine de 130 de ani ca să ne dăm seama de marele prejudiciu pe care îl aducem sănătăţii noastre de fiecare dată când ne parfumăm.

 

Câteva studii despre parfumuri

Un studiu din 1991 realizat de EPA, agen­ţia americană pentru protecţia me­diului, a dezvăluit că există nume­roase chimicale cu risc major pen­tru sănătate în spatele produselor frumos mirositoare, de la acetonă, camfor, etanol, limonen, etil acetat, până la benzaldehide, ftalaţi şi al­cool benzilic… Uite, de exemplu acetatul de benzil are un miros identic cu cel natural de iasomie!

Dar mai mult decât atât, un alt studiu, mai recent, realizat de Environmental Working Group, a descoperit că pe elichetele parfumurilor nici măcar nu sunt menţionate toate substanţele folosite. Mai exact, au studiat 17 parfumuri produse de mărci celebre şi au găsit zeci de substanţe chimice ascunse. Şi nu doar ascunse, ci nici măcar verificate vreodată de vreo instituţie publică.

Ce este de făcut?

În niciun caz să renunţi la plăcerea de a te parfuma, ci doar să-ţi selecţionezi cu grijă esenţele aromate. Poţi să optezi pentru parfumurile naturale bio sau eco gata preparate, din comerţ, dar poţi, de asemenea, să ţi le prepari singură acasă, din uleiuri esenţiale (click pentru listă). În ambele cazuri vei scăpa de grija că îţi pui în pericol sănătatea şi le vei putea folosi, fără riscuri.

 

Cum se prepară parfumul acasă

Ca să îţi prepari singură parfumul preferat ai nevoie, înainte de toate, de 2-3 linguri dintr-un ulei de bază (de jojoba sau de migdale) ori de 5 linguri alcool (votcă de cea mai bună calitate, de 80-100 grade, pentru că nu are miros) şi una de apă distilată. Apoi, în funcţie de preferinţe, poţi adăuga

Parfumuri recomandate pentru prospeţime: uleiuri esenţiale de citrice: lămâie, grapefruit, bregamotă, portocală amară.

Parfumuri recomandate pentru o notă caldă şi condimentată: uleiuri esenţiale de lemongrass, chiparos, neroli sau verbină.

Parfumuri recomandate pentru armonie: uleiuri esenţiale de smirnă sau de santal.

Parfumuri recomandate pentru o notă intensă: uleiul esenţial de iasomie, ce are şi proprietatea de a menţine proaspete celelalte uleiuri esenţiale folosite.

Parfumuri recomandate pentru echilibru: uleiul esenţial de muşcate. Este alternativa ieftină pentru uleiul esenţial de trandafiri. Plus că este suficient în tratarea stresului, oboselii şi anxietăţii.

Parfumuri recomandate pentru atmosfere intime şi senzuale: uleiul esenţial de Ylang – Ylang.

 

Uleiuri esenţiale BIO de chiparos (cupressus sempervirens)

Uleiul esenţial de chiparos este un tonic al sistemului circulator si limfatic, bactericid, antiseptic, astringent, echilibrant nervos, sedativ, vasoconstrictor, deodorant, sudorific, reglează transpiraţia, tonic respirator. Reduce transpiraţia excesiva, poate fi folosit drept compresă în probleme circulatorii, picioare grele, picioare umflate, ten gras, cuperoză, masajul în zonele cu retenţie de fluide, artrită, vene varicoase, celulită, aromaterapie: tuse şi bronşită, dismenoree, menopauză, astenie, odorizant: purificarea şi împrospatarea aerului.

În cosmetică dozajul uzual recomandat este 0.5-2% şi este inclus în compoziţii cosmetice de îngrijire a pielii grase sau a tenului cuperozic, iar în combinaţie cu alte uleiuri esenţiale şi ingrediente active este folosit pentru prepararea de creme şi unguente pentru afecţiuni circulatorii, varice, picioare grele sau umflate. De asemenea poate fi utilizat pentru parfumuri bărbăteşti şi aftershave-uri. Inclus în uleiurile vegetale de bază pentru masajele revigorante sau drenajul limfatic. Este de asemenea inclus în compoziţii cosmetice pentru tratarea celulitei şi a retenţiei de apă.

În aromaterapie este folosit prin pulverizarea încăperilor în vederea purificării şi împrospătării aerului. Poate fi folosit pentru unguente toracice în caz de tuse, astm sau bronşite, în vaporizatoare şi candele în scopul creării unei atmosfere armonioase pentru persoanele care suferă de iritabilitate, astenie accentuată, labilitate psihică sau nervozitate, fiind un foarte bun calmant. Poate fi cumpărat online de aici: ulei esenţial bio de chiparos – cupressus sempervirens.

 

Uleiuri esenţiale BIO de Ylang-Ylang (cananga odorata)

Uleiul esenţial de Ylang- Ylang este un ulei antidepresiv şi afrodisiac, hipotensiv şi regulator seboreic. Este un bun tonifiant al pielii, echilibrant, recunoscut pentru calmare fiind un sedativ nervos dar stimulant circulator.

Uleiul de Ylang Ylang este recomandat pentru calmarea pielii sensibile, echilibrarea tenului mixt, echilibrarea secreţiei de sebum având un efect stimulativ asupra scalpului, adjuvant la creşterea părului. Este recomandat pentru aromaterapie în hipertensiune arterială, ameliorarea emoţiilor, a nevrozităţii, a palpitaţiilor. Aromaterapie şi masajul este benefic pentru ameliorarea impotenţei sau frigidităţii, a libidoului scăzut.

Dozajul uzual recomandat în compozitiile cosmetice 0,5-2%, şi este folosit pe scară lagră drept ingredient în creme şi lotiuni pentru tenul mixt. Inclus in creme si lotiuni pentru reglarea secretiei de sebum indiferent de tipul de piele, ingredient în măştile pentru tenul uscat şi sensibil, alături de alte ingrediente specifice. Ca parfumant în crearea de parfumuri exotice, cu tentă romantică. Este inclus în compoziţiile pentru masajul scalpului, în vederea stimulării creşterii parului.

În aromoterapie este complementar altor uleiuri vegetale cel de cocos de exemplu, dar şi pentru masaje senzual. In apa de baie câteva picături pot crea o atmosferă romantică, pentru reducerea starilor tensionate şi de anxietate. Poate fi folosit în candelă sau vaporizatoare pentru asigurarea unei ambianţe favorizante persoanelor cu probleme sexuale, libidou scăzut, frustrate sau cu hipertensiune arterială. Îl puteţi cumpăra de aici: ulei esenţial Bio Ylang-Ylang, preţul este aproximativ 13 lei – sticluţa de 10 ml.

 

Ulei esenţial BIO Lemongrass (cymbopogon flexuosus)

Uleiul esenţial de lemongrass aduce beneficii ca tonifiant al pielii și muşchilor, revitalizează corpul și mintea, ajută la infecţii cutanate fiind şi un bun antiseptic, este un  parfumant placut cu note proaspete, calde şi condimentate.

Poate fi utilizat în vaporizatoare şi candele pentru a destinde atmosfera şi a crea o ambianţă calma, pentru probleme neurotice sau cefalee uşoară. Este bun şi ca ingredient în diferite soluţii pentru protecţia împotriva insectelor, inclusiv pentru atenuarea mirosurilor animalelor de casă.

Ca parfum se potriveşte cu: busuioc, bergamotă, piper negru, salvie, coriandru, chiparos, fenicul, ghimbir, grapefruit, lavandă, lămâie, palmarosa, patchouli, rozmarin, cimbru şi vetiver. Poate fi cumpărat de aici: ulei esenţial de lemongrass.

noriel.ro