Un peisaj de vis: O mică Elveție

Un peisaj mirific, unic in zona montana din Romania, situat la o altitudine de 1270 m. Între Sinaia si Stâna Regala exista un traseu turistic marcat cu banda albastra ce urmareste fosta poteca regala; ca timp, din centrul statiunii se face, pe jos, circa o ora. Cu masina se poate ajunge pe un drum forestier de o banda si jumatate, caracterizat prin privelisti abisale, si serpentine la nivelul crengilor arborilor ce se inalta de la baza drumului pana sus la Stana.

Drumul intortocheat si ingust face ca privelistea ce se deschide odata ajuns iti da senzatia ca ai ajuns in Olimp. O campie larga inverzita se deschide cat vezi ochii, locuri unde poti lasa copilul sa alerge zeci de metri in voie, sa bata mingea sau sa culeaga flori si alte plante specifice zonei.

depurtat.ro

vezi aici ce optiuni de cazare ai in Poiana Stanii (Stana Regala) din Sinaia

Drumul si Campingul la Stana Regală

Sa nu crezi ca ai ajuns intr-un colt uitat de civilizatie, imediat la intrare si parcare (o insiruire a masinilor de-a latul drumului) se afla Cabana Poiana Stanii, loc unde poti si petrece cateva zile, mirosul padurii creandu-ti o stare de euforie dimineata la prima deschidere a geamurilor din camera.

O problema apare ca, in cazul in care nu iti place mancarea, frecusul plecarii si revenirii consuma ceva timp, iar zgaltaietura din masina in cele 15 minute in care parcuri cei app 3km pe drumul forestier sau cele aproximativ 60 de minute ce le ai de parcurs pe jos pe acelasi drum, sau pe drumul turistic marcat, recomanda sa iti iei un pachetel de acasa, mai ales daca exista persoane mofturoase sau copii in grup. Merita mentionat, ca exista o masina (4×4 cum altfel) a cabanei ce da ture regulate pana in oras.

Atracțiile Stânii Regale

Stana Regala a facut parte din Domeniul Regal Sinaia alaturi de Castelul Peles, Pelisor si alte dependinte. Daca o buna perioada de timp a fost caracterizata prin loc unde poti in voie sa faci gratare, galagie, de cativa ani insa odata si cu amenajarea Ariei Speciale de Conservare Poiana Stanii, a devenit un loc ideal unde te poti relaxa, sau poti medita intr-o liniste placuta si cu o priveliste de vis: piscurile muntilor, Crucea de pe Caraiman, o pajiste ce se termina brusc la baza muntelui.

Chiar in fata cabanei, imediat dupa terasa exista sezlonguri si scaune pliante puse la dispozitie de nu stiu cine. Daca ajungi la o ora rezonabila, mai mult ca siguri vei gasi cateva libere, ce le poti apropia iar cu paturicile de acasa, umbrelele de soare poti sa faci un veritabil camping. La cativa metri, intr-un tarc am vazut 2 reni, cativa ieduti si caprite si un ponei, pe care ii poti studia sau daca te intinzi un pic la crengile unor copacei plantati in jurul tarcului si culegi niste bobite rosii (no idea ce sunt) pe care le inmanezi copiilor, acestia pot hrani din manutele lor animalutele ce pasc in tarc (cu exceptia unui tap negru si mare, care se uita cam urat la cei ce ii calcau proprietatea cu nutret).

vezi aici ce optiuni de cazare ai in Poiana Stanii (Stana Regala) din Sinaia

In fata cabanei este deschisa o terasa cu mese si banci de lemn, unde poti servi diferite mancaruri specifice si bineinteles gratarul nelipsit oricarui popas. Trebuie sa recunosc ca mancarea mi s-a parut destul de scumpa (mai ales pestii ce ti-i alegi dintr-un bazin pietruit de langa cabana sau mierea si produsele traditionale) si nu m-a dat pe spate, mai bine se poate manca la Taverna Sarbului aflat la jumatatea distantei dintre centrul orasului Sinaia si Poiana Stanii.

Observatorul de pe Stâncile Franz Josef . La 5 minute distanta de complex se afla un punct panoramic amenajat, Stâncile Franz Josef, pe care se gaseste amplasat un telescop ce functioneaza cu fise de 50 de bani. Cu ajutorul acestuia se pot vedea muntii Baiului în detaliu precum si orasele de pe Valea Prahovei. Se ajunge in 5 minute de mers prin padure pe poteci si scarisoare din lemn. Bineinteles, daca aveti in grup pofticiosi la zmeura si alte fructe de padure, aceasta distanta se poate transforma intr-o neuitata si placuta calatorie prin aerul curat si parfumat al padurii.

Stâna Regala – Stâncile Sf. Ana (obiectiv istoric-religios) – cca. 45 minute de mers pe jos. Nu am apucat sa ajung acolo insa cand micuta va fi mai mare sper sa facem o excursie.

In concluzie, drumul greu, mancarea mi s-a parut mediocra, insa privelistea este superba (ti se confirma scrasnetele din dinti ce le ai  de-a lungul drumului pana acolo, indiferent ca mergi cu masina sau pe traseu). Ideal pentru mai multe familii. Va recomand ca daca ajungeti acolo pe timp de toamna, sa luati si o imbracaminte mai calduroasa de rezerva, intrucat dupa ce soarele se ascunde intre munti, temperatura scade simtitor.

noriel.ro