
Spune-i sau citește-i micuțului tău în fiecare seară câte o poveste. După ce ai terminat de citit sau de interpretat, pune-i întrebări din acea istorioară ori roagă-l să-ți povestească și ție acea poveste ori altceva. Acest joc îi va stimula imaginația și îl va ajuta să-și îmbogățească vocabularul.
Poveștile îi ajută pe copii să gestioneze sentimente și probleme din viața de zi cu zi. Înainte de a adormi, cititul unei povești este momentul special între părinte și copil, un moment pe care copilul și-l va aduce aminte cu plăcere toată viața. Multe persoane își aduc aminte ca adulți de poveștile pe care le-au auzit, citit sau povestit când erau mici.
Indiferent dacă sunt povești dintr-o carte sau povești inventate de părinți sau chiar de către copii, acestea le transmit foarte multe informații folositoare și lucruri importante despre morală, responsabilitate, corectitudine și empatie.
Este un lucru bine cunoscut că cititul își va arăta ulterior efectele benefice asupra dezvoltării copilului în general și asupra capacității acestuia de a învăța metodic, dându-i încredere în cunoștințele ce le acumulează.
vezi aici colecţia de Basme şi Legende Româneşti – Petre Ispirescu
Cărțile și poveștile
Cărțile ajută atât limbajul și capacitatea de exprimare cât și gândirea sănătoasă. Pozele din cărți îi arată micuțului realitatea exterioară, denumirea obiectelor și a locurilor și dau aripi imaginației și înclinației către frumos. Basmele transmit valori generale umane şi ne uşurează orientarea morală: ştim direct, ce este bun şi ce este rău, şi binele – spre deosebire de lumea reală – se impune în lumea basmelor de fiecare dată.
Nu mai puțin important, când citesc sau le citești o poveste, aceștia învață despre sentimente, acceptarea acestora (bucurie la finele poveștii sau frică pentru eroul principal în timpul desfășurării evenimentelor) și înțelegerea sentimentelor altora, descoperă că multe din trăirile lor sunt comune cu a altor copii prin urmare vor realiza că sentimentele lor sunt normale, și ei la rândul lor la fel.
Citindu-i o poveste și observându-i reacțiile, părinții descoperă, dezvoltă și ajută partea sentimentală a copilului lor, pe de altă parte micuțul va avea parte de confortul de a fi înțeles și va asimila această înțelegere a sentimentelor cu dragostea dar și cu susținerea în fața unor sentimente ca frica și grija.
Încrederea în el însuși de asemenea o poate primi cu ajutorul cărților, poveștilor și istorisirilor părinților. Legăturile de familie se întăresc în momentul în care copilul ascultă și va începe să aplice comportamentul dvs. din amintirile dvs. din copilările.
Moment de relaxare pentru copii și părinți
Înainte de culcare aceste momente plăcute petrecute cu copilul dvs. sunt momente adevărate de relaxare, toți ne deconectăm de la problemele și realitățile zilnice, de la tumultumul cotidian, de la fricile și temerile noastre prin mutarea planului gândirii și imaginației în lumea fantastică. Într-o lume din ce în ce mai stresantă pentru părinți, uităm ca micuții sunt supuși unei vâltori a problemelor, sentimentelor, imaginilor, obiectelor și informațiilor ce le atrag atenția și îi obligă să le cunoască, interpreteze, rezolve, simtă.
Câteva sfaturi
– citește sau povesteșe-i copilului tău, întrucât îl va ajuta foarte mult atât pe perioada dezvoltării sale cât și când va deveni adult. Chiar dacă sunt unele persoane cărora nu le place să citească sau sunt mai introvertite, trebuie să faceți ce este cel mai bine pentru copilul dvs.;
– povestitul poate fi interesant și să atragă copilul în joc dacă inventați o poveste pe baza unei simple fotografii. Imaginația amândorura se va dezvolta mai repede și va fi pusă la încercare într-un mod plăcut și amuzant.
– dați-i posibilitatea copilului dvs. să își aleagă cărțile sau pasajele ce doresc a îi fi citite. Nu îl obligați să asculte dacă nu mai vrea, nu lăsați să prindă resentimente față de acest mod plăcut de a își petrece timpul. Efectele se vor vedea în viitor când copilul va fi atras de acumulare de informații prin citit;
– încercați să organizați petreceri cu prietenii lui cu tema, spune o poveste sau alegeți fiecare un personaj și jucați rolurile din poveste. Va ajuta micuțul sa socializeze, să aibă imaginație și spontaneitate, să se regăsească într-un grup cu cunoștințe și sentimente comune.
– de ziua lor dăruiți-le și felicitări scrise, frumos colorate și cu mici poezii incluse;
– bebelușilor le va place să le citiți, să vă audă vocea caldă, ritmul vorbelor, respirația și bătăile inimii dvs., chiar dacă nu pot înțelege ce le spuneți. Le puteți cumpăra cărticele din pânză cu conținut, pentru a se obișnui cu cartea și a le face plăcere să o deschidă și să înțeleagă ce este înăuntru;
– poveștile trebuie să fie simple și scurte, pentru a le ține atenția micuților și pentru a le insufla dorința de a mai asculta încă una;
– cu copiii mai măricei, nu transformați această sesiune de joacă într-o sesiune de învățare de prelungire a timpului petrecut la școală și acasă cu părinții;
– de multe ori copiii vă vor solicita să le repetați aceași istorisire sau să le recitiți aceași poveste. Făceți-le pe plac;
– cărțile pe care le cumpărați, încercați să prezinte povești variate cu acțiuni diferite. Faptul că un tânăr ambițios și puternic învinge zmeul cel mare și rău, de câteva zeci de ori în povești diferite poate plictisi copilul ba chiar să îi induceți sentimentul că dacă i s-a citit una le-a citit pe toate. De altfel evitați să aveți cărți ce prezintă o categorie de oameni sau de breslă ca fiind de fiecare dată cei răi sau cei buni.