Metode de învățare a literelor. Interpretarea modernă: aplicația FunABC de la Ejuk.
Există multe metode de învățare a literelor și a cititului. Cum numai apare întrebarea: cum de învățat copilul literele? – părinții se pierd în ambudența de informații. Careva ne convinge, că literele trebuiesc memorizate după alfabetul clasic; altcineva consideră, că trebuie de învățat nu literele, dar sunetele. Altcineva arată deodată copilului silabele, care alcătuiesc cuvântul.
Haideți să ne uităm la câteva metode populare prin care copilul poate invata literele. Posibil, așa revizuire vă va ajuta să luați o decizie corectă și să alegeți pentru copilul dvs anume acea metodă care pentru el este cea mai bună.
Metoda fonetică
Așa numita metodă clasică. Literele sunt arătate una cîte una copilului, la care persoana matură trebuie să o pronunțe. Pentru o memorare cît mai bună, se recomandă de numit și cuvântul, care se începe cu o literă anumită. La baza metodei – învățarea pronunției literelor și sunetelor. Când copilul acumulează suficiente cunoștințe, el trece la citirea silabelor, după care a cuvintelor.
Metoda lingvistică
Creatorii acestei metode sugerează trecerea imediată la citire. Se iau cuvinte cunoscute, utilizate des de copil, și se studiază literă cu literă. În așa mod, copilul învață literele prin intermediul cuvântului. Treptat copilul determină legătura dintre litere și sunete.
Metoda ”look-say”
Această metodă mai este numită ”metoda cuvintelor întregi”. Metoda constă în faptul, că copii sunt învățați să recunoască cuvintele ca unități întregi și nu se explică legăruta dintre litere-sunete. Nu se învață denumirea literelor, nici legătura literă-sunet. Profesorul arată copilului cuvintele întregi și le pronunță. În așa mod, micuțul învață să recunoască cuvintele ca un întreg, fără împărțirea lor pe litere sau silabe. Această metodă era populară în anii 20 a sec. XX. După anii 30, cercetătorii au descoperit dezavantaje serioase.
Metoda Montessori
Profesorul italian renumit Maria Montessori a contruit metodologia proprie pe baza principiului fonetic, cu adăugarea unor caracteristici noi. Ea dădea copiilor cîteva litere al alfabetului și îi învăța cum să le identifice. Mai multe despre metoda Montessori, am scris aici.
Metoda clasică într-o interpretare modernă
Învățarea alfabetului se face prin intermediul gadgetelor la moment. Această metodă este utilizată de mulți părinți. Profesorii din lumea întreagă au ajuns la concluzia că, însușirea literelor și a cititului prin intermediul calculatoarelor, tabletelor și smartphone-urilor are o eficiență înaltă. De exemplu, Jenny Smith, psiholog, ce a studiat impactul calculatoarelor asupra copiilor, zice, că nu este corectă privarea copiilor de bucuria de a explora lumea prin intermediul gadgetelor. Ele oferă mari oportunități în educație. Important, de ales aplicația corectă și de a controla utilizarea tabletei.
O astfel de aplicație pentru învățarea alfabetului român este – FunABC de la Ejuk. Aplicația funcționează pe dispozitive cu sistemul de operare Android. Funcționează după același principiu ca și abecedarul clasic. Este destinată copiilor cu vârsta cuprinsă între 2-5 ani. Ea va ajuta pe copii să învețe repede și ușor alfabetul. În plus, primele lecții vor părea interesante și distractive cu această aplicație.Aceasta înseamnă că procesul de învățare va deveni plăcut pentru copil. Aplicația poate fi descărcată gratis de pe Play Market. După procedura standartă de instalare, este necesar de a descărca fișiere suplimentare. Aceasta va lua nu mai mult de câteva minute.
La prima lansare a aplicației, pe ecran va apărea pagina cu litera ”A”, alături de care este înscris cuvântul ”Arici” și desenat însuși animăluțul. La atingerea literei dvs veți auzi pronunția sa; la atingerea cuvîntului, ea va fi pronunțată. La atingerea ariciului, dvs veți auzi, cum el fosăie. În așa mod sunt prezentate toate literele. Adică asemenea abecedarului clasic, transferul pe tabletă, s-a dovedit a fi mult mai convenabil, datorită vocii.
Toate literele pot fi listate înainte și înapoi, în plus, se poate alege litera dorită din meniul din partea de sus a ecranului. În așa mod, făcând click pe pictograme, copilul treptat va însuși alfabetul și se va învăța a citi. O caracteristică importantă a aplicației – ea utilizează înregistrări reale ale animalelor. Toate animăluțele desenate emit sunete ca prototipul lor real. Această tehnică nu numai trezește interes în procesul de învățare, dar și face cunoștință copiilor cu lumea animală.
FunABC are o interfață destul de simplă. Acest lucru a fost realizat cu scopul ca copilul să nu se încurce în procesul de învățare. Aplicația nu conține ferestre pop-up, pasaje complicate sau sarcini dificile. Toatea aceastea permit copilului să se concentreze pe memorare, bucurându-se de pozele haiose.
Aplicația se descarcă gratis și poate fi găsită pe Play Market, introducând cuvintele cheie în caseta de căutare: Alfabet roman, FunABC, abecedar.
Indiferent de metoda de învățare aleasă, țineți minte, important e să aveți răbdare și să nu supraîncărcați copilul. Primele lecții ar trebui să dureze nu mai mult de 15 minute și ar trebui să aibă un caracter jucăuș. Numai așa dvs veți putea obține rezultatul dorit rapid.
Succese dvs și copilului dvs!