In Bucuresti pe Calea Vitan (langa Targul Vitan) se afla Casa Experimentelor – primul centru stiintific non-profit din Romania. Desi deschiderea oficiala va avea loc luni, 25 ianuarie 2016, ora 12.00, centrul este deschis deja publicului. Casa Experimentelor este primul centru ştiinţific non-profit din România şi va răspunde problemelor legate de declinul interesului elevilor faţă de ştiinţă, învăţare, oferind oportunitatea de învăţare extraşcolară într-un mediu informal. Este o grupare de exponate ştiinţifice instalate permanent, realizate în scopul de a învăţa despre ştiinţă în timp ce vizitatorii se „joacă” cu ele. Este de fapt un centru ştiinţific cu un concept inovativ de învăţare despre ştiinţă într-un mod informal.

Conform informatiilor de pe site si pagina de facebook, Casa Experimentelor va fi pentru vizitatori un punct de atractie care-i va face sa uite de televizor si calculator. Va fi „Stiinta si joc in acelasi loc!” Practic, aici este locul in care copiii experimenteaza stiinta prin joc si invata intr-un mod informal. Orientat catre populatia scolara (gradinita si scoala), centrul ofera publicului o serie de exponate stiintifice instalate permanent: Generatorul Van de Graaff, bobina Tesla, fulgere create in laborator si multe alte atractii. Important: Intrarea este gratuita in urmatoarele 6 luni!

depurtat.ro

Conceptul de bază al Casei Experimentelor este de a valorifica tendinţa copiilor de a se juca, mai mult decât de a citi. Experimentele interactive variate vor crea contextul în care va fi posibilă experimentarea personală a fenomenelor şi explorarea unor situaţii noi şi de a pune întrebări. De fapt, principiul este de „a învăţa făcând” într-o manieră distractivă.

Obiectivele Casei Experimentelor sunt:
Obiectivul general de dezvoltare – Nivel crescut al educaţiei în România
Obiectivul 1 – Interes crescut pentru ştiinţă şi cultură în rândul tinerilor
Obiectivul 2 – Întărirea capacităţii şi structurii organizaţiilor româneşti implicate în educaţie

Activităţile principale ale proiectului se concentrează în jurul transferului de cunoştinţe şi know-how elveţian (prin vizita de studiu de o săptămână la partenerul nostru elveţian Technorama, workshop-ul de o săptămână susţinut în România de expertul nostru elveţian şi transferul continuu de know-how prin intermediul Reţelei de oameni de ştiinţă Elveţieni şi Români), construirea întregii structuri necesare (oameni, concepere website, materiale şi documente, amenajări speciale ale spaţiului, proiectarea şi producerea experimentelor, publicitate si vizibilitate, testare, audit & certificare) şi funcţionarea pe durata a şase luni de implementare a Casei Experimentelor cu intrare gratuită pentru toata lumea care dorește să ne viziteze. În cele 6 luni de funcționare estimăm un număr de 29000 de vizitatori care vor deveni mesagerii noştri şi prin împărtăşirea experienţei lor îi vor atrage pe noii vizitatori chiar şi după finalizarea proiectului când accesul se va face pe baza unei taxe de intrare.

Grupurile ţintă sunt formate din populaţia şcolară (de grădiniţă, şcoală, liceu, profesori şi educatori), familii din Bucureşti şi judeţul Ilfov şi copii din centre de plasament din Bucureşti şi judeţul Ilfov. Strategia noastră este dată de conceptul „Ştiinţă pentru toţi”.

Parteneriatul creat în proiect este format din: Asociaţia pentru Formare – Partener coordonator; Technorama Science Center – Partener Elveţian care este un centru ştiinţific ce funcţionează pe aceleaşi principii; din sistemul educaţional avem Şcoala nr. 79, Colegiul Naţional Emil Racoviţă, Liceul Teoretic Dante Alighieri, Colegiul Tehnic Mircea cel Bătrân adunând peste 4300 de elevi şi ADOR Copiii Asociaţia familiilor adoptive cu peste 240 de familii.

noriel.ro