noriel.ro

Pe dealurile noastre cresc tufe de cătina albă, un fruct cu foarte multe proprietăți, ca și când toate vitaminele ar fi fost adunate într-o singură bobiță. Paradoxal, bobițele astea sunt foarte greu de cules. Cătina crește sub forma de tufă, iregulat, cu țepi foarte duri și foarte mari, cu țepi mici lângă fiecare ciorchine de 4-5 bobițe, cu țepi pe tulpină, sub tulpină, lângă tulpină. În fine, ați înteles, are multi țepi! Am cules și noi cătina și am preparat-o în două feluri. O parte am conservat-o în miere, păstrând fructul întreg, și cealaltă parte am transformat-o într-un sirop delicios. În curand voi face și ceai din cătină pusă la uscat.

Deși peste tot găsiți foarte multe informații despre proprietățile cătinei, o să încerc să redau câteva din cele mai importante aspecte (a scrie despre proprietățile cătinei este aproape un pleonasm). Toate părțile arbustului de cătină conțin proprietăți uimitoare în tratarea diverselor boli. Seminţele, frunzele şi fructele conţin o cantitate impresionantă de compuşi antioxidanţi şi vitamine. Cătina conține o cantitate de vitamina C de doua ori mai mare decât măceșul și de zece ori mai mare decat citricele. De asemenea, cătina este bogată în vitamina E, carotenoizi, flavonoizi, steroli. Frunzele sunt o importantă sursă de antioxidanţi, incluzând beta carotenul (mai mult decât morcovul), vitamina E, flavonoidele, catechina, acidul elagic, acidul ferulic, acidul folic şi o concentraţie importantă de calciu, magneziu şi potasiu. Frunzele mai conţin proteine, în procent de 24%.

noriel.ro

Cătina crește și in Rusia de exemplu, fiind denumită “Ananas Siberian”. Produse din cătină au fost incluse în alimentația cosmonauților, datorită efectului energizant și echilibrant dar și de mărire a rezistenței organismului la acțiunea radiațiilor cosmice.

Fructele de cătină conţin toate vitaminele necesare organismului uman: vitamine liposolubile (A, E, F, D) cît şi vitamine hidrosolubile (C, K, P şi întreg complexul B). Beta-carotenul se găseşte în cătina albă din belşug, iar prin vitamina E, numită şi “a tinereţii”, cătina albă este implicată în cele mai importante procese de regenerare din organism.

Fructele de cătină albă stimulează apetitul sexual, combat infertilitatea atît la femei cât şi la bărbaţi. Se folosesc produse de cătină cu rezultate în tratarea ulcerului gastric şi duodenal, anemiilor, maladiilor neuroendocrine, reumatismului, afecţiunilor circulatorii, hepatice (în special hepatite), alcoolismului, asteniilor şi, în ultimul timp, contra stresului.

Cătina este un bun tonifiant general. Fructele de cătina sunt considerate o polivitamină generală, putând fi consumate sub formă de suc, gem, sirop sau vin.  Fructele de cătină se utilizează în hipo și avitaminoza, anemie, arterite, reumatism, arterioscleroză, diaree, infecții oculare, tuberculoză, Parkinson, urticarie, ulcer, hepatită cronică și epidemică, ciroză. Cătina poate fi folosită concomitent cu administrarea de citostatice.

De preferat, cătina se consumă dimineața pe stomacul gol, sau în prima parte a zilei, consumul de cătina către seară dând un efect mai puternic decât al cafelei.

Siropul de cătina ( Rețetă Casa Hanu )

siropul de catinaUnul dintre cele mai prietenoase moduri în care se poate consuma cătina este siropul.

Așa că am pregătit și noi un delicios sirop de cătină. Am dat fructele de cătină prin storcatorul de fructe, însa a lasat mult suc și în fructele zdrobite , așa că le-am stors prin tifon. A ieșit un suc gros pe care l-am amestecat cu miere de tei , în proporții egale.

Siropul de cătină este absolut delicios, la culoare se aseamană cu sucul de morcov, datorită cantității mari de betacaroten. Siropul se amestecă cu apă minerală, plată sau sifon și iese o băutură răcoritoare perfectă, cu toate proprietățile pe care cătina le are.  Noi punem într-un pahar sirop de un deget și jumătate grosime (~4-6 linguri) și restul apă. Mai mult decât atât, siropul de cătina este foarte bun pentru copii, ajută la dezvoltarea organismului, la întărirea imunității, iar pentru cei mai mofturoși, dă și poftă de mâncare.

Pentru mai multe produse de catina vizitati casahanu.ro si sirop, gem si suc de catina bio

yves-rocher.ro