Aproape toate gravidele zilelor noastre, sunt hotărâte să-şi aducă micuţii pe lume prin naştere naturală, au rezolvat o dilemă: s-o facă sau nu cu anestezie epidurală. Asta pentru că şi printre specialişti părerile sunt foarte împărţite.

De când a apărut, anestezia epidurală a bulversat lumea obstetricală şi a generat en­tuziasm printre viitoarele mămici speriate de proverbialele „chinuri ale facerii”. Pe măsură au fost şi frământările determinate, în sensul că, dincolo de avantajele legate de reducerea durerilor din timpul trava­liului, epidurala implică şi anumite dezavantaje, iar punerea acestora în balanţă poate fi o misiune destul de dificilă. De 3 ori creşte riscul utilizării instrumentelor la naştere dacă se face anestezie epidurală. Şi pentru că ştim că nu vrei să dai greş, te invităm să le cunoşti şi pe unele, şi pe celelalte.

depurtat.ro

Ce este Anestezia Epidurala?

 

Epidurala este un tip de anesteie locală care blochează impulsurile nervoase ale segmentelor spinalei inferioare, ceea ce se traduce printr-o sensibilitate scăzută în regiunea inferioară a corpului. Efectuată de către un medic anestezist, aceasta constă în injectarea în spate, între două vertebre lombare, a unui produs analgezic (există mai tipuri de substanţe medicamentoase folosite). Pentru identificarea locului unde se va face puncţia, va trebuii să fii întinsă la orizontală, pe o parte.

Locul cu pricina va dezinfectat, iar apoi anesteziat. Aşadar, injecţia este nedureroasă. Medicul va introduce un ac foarte lung, al cărui vârf se va opri în sacul peridural care se află între os şi meninge (învelişul protec­tor al măduvei spinării), apoi va inse­ra un cateter (un tub foarte fm prin intermediul căruia este adminis­trată, dozat, în funcţie de situaţie, substanţa anestezică). întrucât ope­raţiunea este una foarte delicată, având în vedere zona în care se face, este esenţial ca în timpul ei să stai nemişcată. In general, epidura­la se face la o dilataţie a orificiului cervical între 3 şi 6 centimetri, anestezicul începând să-şi facă efec­tul într-un interval cuprins între 15 şi 30 de minute. Acesta se referă la reducerea intensităţii durerii din travaliu, fară însă a anula percepţia contracţiilor, ceea ce-ţi va permite să continui să împingi eficient şi să te odihneşti în cazul în care trava­liul este foarte lung. Toate acestea i-au adus anesteziei epidurale o mulţime de suporteri – peste 70% dintr femeile care au folosit-o la naştere declară că ar mai apela la ea şi a doua oară.

 

Adună forţe pentru naştere

Ca să fii în formă maximă în cel mai important moment din viaţă şi să închei cu brio su­prema misiune de a da naştere puiului tău, hrăneşte-te sănătos pe parcursul sarcinii. Feliile uscate de mango sunt o opţiune perfectă pentru gustările dintre mese, mai ales că „dulcele” este o atracţie irezistibilă.Au un conţi­nut bogat în vitaminele BI, B2, B3, B6, C,A, E, dar şi de fier şi seleniu, ceea ce te va ajuta să combaţi atât oboseala dar şi tensiunea emoţională. Le poţi găsi atât la Plafar cât şi la Napati.

 

Se poate şi fără anestezie epidurală

 

În cazul unei sarcini normale, în care nu sunt prezente elemente de risc detectabile, organismul femeii este pregătit din toate punctele de vedere să susţină desfăşurarea naşterii naturale fără intervenţia unei anestezii. Când totul merge bine, după începerea travaliului, gravida intră într-o stare de conştienţă modificată aparte, care o ajută să traverseze evenimentul la modul perfect. Această stare se caracterizează printr-o supra-activitate a structu­rilor sale corticale primitive care acţionează prin intermediul unui număr de hormoni şi printr-o stare de veghe la nivelul emisferei stângi a creierului, responsabilă cu raţionamentul logic, limbajul şi calculul. Permiţând acestei părţi să o conducă, femeia care naşte intră în rezonanţă cu propria ei viaţă embrionară, apropiindu-se astfel de copilul ei.

Folosirea anesteziei la naştere nu face altceva decât să interfereze cu această extraor­dinară organizare hormonală şi cu comportamentul instinctiv pe care îl are femeia, perturbând lucrurile, inclusiv pe cele post- partum. Astfel, mai multe studii au demonstrat că după o naştere cu anestezie, mamele au petrecut mai puţin timp cu copilul lor, s-au ataşat mai greu de acesta şi au avut probleme cu alăptarea la sân, pe care majoritatea au întrerupt-o în mai puţin de şase luni.

Reducerea durerii la naştere este una dintre problemele care preocupă orice gravidă care se apropie de termen. Cele care-şi doresc o naştere naturală apelează la modalităţile naturale de reducere a durerii: respiraţie, poziţii, relaxare. O altă categorie de gravide optează pentru naşterea cu anestezie epidurală, pe care o consideră a fi o metodă mai sigură de naştere fără durere, dar şi fără efort. Acest tip de anestezie scade foarte mult rata durerii în timpul travaliului, însă există şi riscul (într-un procent scăzut) ca aceasta să nu „prindă”, din pricina blocajului la nivelul rădăcinilor nervoase sacrale, situaţie în care gravida va simţi durerea pe tot parcursul naşterii.

Anestezia epidurală este de două tipuri: Epidurala obisnuita – După ce este fixat cateterul, o combinaţie de substanţe narcotice şi anestezice vor fi administrate prin anestezie prin injecţii periodice în spaţiul epidural. Un narcotic, cum ar fi fentanil sau morfina va fi administrat pentru a înlocui dozele ridicate de bupivacaină, cloroprocaină sau lidocaină. În acest mod se vor reduce posibilele efecte adverse ale anesteziei.  Epidurala combinată spinală – o doză iniţială de narcotic, anestezic sau o combinaţie dintre cele două este injectată sub membrana exterioară care acoperă măduva spinării şi in interior, prin spaţiul epidural aceasta este zona intratecală. Anestezistul va introduce acul în spaţiul epidural printr-un cateter mic, apoi va retrage acul dar va lasa local, cateterul.

pagina următoare: efecte adverse, riscuri, contraindicaţii

noriel.ro