Acidul folic, sau vitamina B9, este o vitamină din grupul vitaminelor B. El contribuie la producerea şi menţinerea celulelor noi şi de aceea este foarte important în perioadele de diviziune celulară intensă şi de creştere rapidă, cum sunt cele din sarcină şi din perioada de sugar.

 

depurtat.ro
Care este rolul acidului folic în organism?

Acidul folic este necesar pentru sinteza acizilor nucleici, elemente de bază în structura celulei. În acelaşi timp, folatul previne acele  modificări ale ADN care pot conduce la cancer. Atât copiii, cât şi adulţii au nevoie de folat pentru a produce hematii normale şi pentru prevenirea anemiei.

 

Care este necesarul de acid folic?

Necesarul de acid folic variază între limite largi, în funcţie de vârstă şi de starea biologică, de la 65 mcg/zi la sugarul mai mic de 6 luni şi 600 mcg/zi la gravidă.

Există anumite situaţii în care necesarul de acid folic este crescut:
• sarcină şi alăptare
• abuz de alcool şi consum de tutun
• malabsorbţie
• hemodializă
• boli hepatice
• anumite forme de anemie
• anumite medicamente

 

Care sunt sursele de acid folic?

Acidul folic se găseşte în forme diferite (folaţi, forma legată de proteine a acidului folic) în multe alimente comune, mai ales în frunzele verzi ale legumelor. Se mai găseşte în spanac, anumite varietăţi de salată, varză crudă, germeni de grâu, roşii şi suc de roşii, linte, năut, mazăre, sparanghel, căpşuni, portocale, fasole cu bobul mare, seminţe de floarea soarelui, pepeni şi dovleci de toate felurile, în ficat şi ouă. O sursă importantă de acid folic este drojdia de bere.

Este de remarcat faptul că în sarcină este practic imposibil să se asigure necesarul de acid folic prin dietă şi este nevoie de suplimentare. Deoarece suplimentarea este destul de dificil de realizat (la fel ca şi fierului), o altă opţiune, cu impact benefic asupra sănătăţii publice este fortifierea unui aliment. În România se preconizează o dublă fortifiere a făinii, atât cu fier, cât şi cu acid folic; deci, între sursele de acid folic se vor putea înscrie şi făina şi produsele din făină fortifiată.

 

Care sunt efectele deficitului de acid folic?

Deficitul de acid folic la gravidă poate duce la naşterea unui copil cu deficienţe ale creierului, ale măduvei spinării, ale feţei şi gurii sau ale membrelor. Cel mai comun defect produs de deficitul de acid folic este spina bifida. Aceasta însemnă că o parte din măduva spinării copilului rămâne în afara corpului, ceea ce poate produce paralizia picioarelor şi incapacitatea de a controla vezica şi intestinul. Cea mai serioasă tulburare este anencefalia, când copilul se naşte fără o parte a cutiei craniene şi a creierului şi moare.

 

Cum se combate deficitul de acid folic?

Pentru combaterea deficitului de acid folic, se recomandă:
• consumul de alimente bogate în acid folic;
• consumul de proteine care asigură legarea acidului folic în forme mai stabile chimic;
• în absenţa cărnii, consumul de legume cu frunze verzi (urzici, spanac), de fructe uscate, cereale, legume precum fasole, linte, soia – alimente cu un conţinut crescut de acid folic (dar şi de fier);
• consumul de fructe şi legume crude după vârsta de 6 luni;
• introducerea în alimentaţia complementară a sugarului a cerealelor şi a legumelor verzi;
• consumul de produse fortifiate cu acid folic.

Obligatoriu pentru viitoarele mame (cu o lună înaintea concepţiei), gravide şi femei care alăptează se vor prescrie suplimente cu acid folic.

 

Ce trebuie să ştie viitoarele mămici despre acidul folic?
  • Acidul folic din alimente este uşor distrus de aer, căldură,  depozitare inadecvată, în alimentele gătite timp îndelungat sau reîncălzite. Pentru a conserva o cât mai mare cantitate de acid folic mâncaţi cât mai multe fructe crude, gătiţi legumele la abur sau într-o cantitate cât mai mică de apă şi păstraţi legumele proaspete în frigider.
  • Femeile care doresc să nască un copil sănătos au nevoie de acid folic pentru a preveni diferite defecte (unele mai cunoscute sunt buza de iepure şi gura de lup sau spina bifida). Femeile care au născut un copil cu astfel de defect sunt expuse unui risc mai mare de a avea un al doilea copil cu acelaşi defect. Pentru a preveni apariţia acestor defecte, o femeie trebuie să înceapă să ia acid folic cu o lună înaintea concepţiei. Doza va fi stabilită de medic dar, în general, se recomandă 400 – 600 mcg/zi. La femeile care au născut un copil cu deficienţe de tub neural, doza poate creşte până la 4000 mcg/zi.
  • Este important de ştiut că forma sintetică a acidului folic (din suplimente medicamentoase sau din alimentele fortifiate) se absoarbe mai bine (70%) decât cea din alimente (50%).
  • Atunci când citiţi o etichetă de alimente fortifiate sau cu suplimente prescrise în sarcină, să ştiţi că acidul folic sau folatul sunt practic două forme ale aceleiaşi vitamine (B9).
  • Deficitul de acid folic se poate manifesta prin diaree, pierderea apetitului şi pierderi în greutate, slăbiciune, sensibilitate a limbii, dureri de cap, palpitaţii. Dar, de cele mai multe ori, deficitul nu este atât de sever şi nu se manifestă, ceea ce este cu atât mai periculos la femeile gravide deoarece efectele vor apărea la copil. De aceea este necesar ca toate gravidele să ia suplimente de acid folic, chiar dacă se simt perfect sănătoase.

 

noriel.ro