Știu că vrei să fiu un copil bun și fac tot ce îmi stă în putință să te ascult. Știu că mămicile și tăticii vor ca noi să facem totul bine, știu că uneori facem mici șotii și năzdrăvănii ce îi fac pe părinți să fie îngrijorați de siguranța noastră dar și de ceea ce pot gândi cei din jur despre ei și despre felul cum ne-au crescut. Vreau să te ajut să mă ajuți, pentru că totul se poate rezolva, sunt câteva lucruri importante ce sunt sigur că mă vor ajuta să fiu mai bun, mai ascultător:

– voi avea puterea și înțelegerea să fac tot ceea ce trebuie dacă am mâncare în stomăcel. Când ești micuț, așa cum sunt eu, este foarte greu să mă gândesc la reguli, să îmi reamintesc sfaturile tale cu bune intenții cât timp burtica mea țipă pe dinăuntru. Chiar și niște batoane de cereale integrale sau un fruct mă pot ajuta dacă nu suntem acasă în familie la masă;

depurtat.ro

– voi fi ascultător și îmi voi da silința să fiu mai bun dacă am dormit suficient, dacă am un program regulat de somn care nu se schimbă din zi în zi. Să ști că eu am nevoie de mai multe ore de somn decât ai tu, organismul meu crește și are nevoie de mai multă odihnă, iar eu trebuie să învăț și să experimentez tot ce este în jurul meu, totul este nou.

– pot fi ascultător dacă și tu asculți ceea ce mă îngrijorează sau mă sperie. Să nu crezi că doar oamenii mari au probleme și temeri și noi avem. Noi nu putem înțelege totul așa cum poți tu, nu știm cum funcționează lumea. Noi putem observa și auzi ce se întâmplă în jurul nostru însă avem nevoie ca părinții să ne proteje de ceea ce nu înțelegem încă și să ne explice ce, de ce se întâmplă și cum trebuie să acționăm să fim în siguranță.

– voi fi ascultător dacă acasă totul este bine. Dacă sunt îngrijorat, voi lua la grădiniță, la școală sau la ieșirile în parc cu prietenii toate problemele mele și îmi va fi greu să învăț sau să mă joc cu alții gândindu-mă la acestea. Vă rog să vorbiți cu mine chiar dacă nu știți cum anume, vom găsi o cale. Este mult mai bine așa decât să nu vorbim deloc.

– voi fi bun dacă am încredere în mine și dacă mă voi simți bine pe interior. Prin urmare am nevoie de ajutorul vostru.

 

noriel.ro