Maria și Victor sunt doi copii care își cunosc drepturile. Ei știu că toți copiii au drepturi oriunde s-ar afla, acasă în familie, la şcoală, în asistenţă maternală sau în instituţii. Ei știu că există un set de promisiuni pentru copii care sunt înglobate în Convenția cu privire la Drepturile Copilului. Ei știu că părinții au drepturi și obligații, știu că există autorități care au obligația de a garanta și promova drepturile copilului.

depurtat.ro

Nu toți copiii își cunosc drepturile, de aceea în perioada 20 noiembrie – 3 decembrie UNICEF România organizează o campanie de informare privind drepturile copilului. Cu această ocazie a fost creată Pagina Copiilor pentru a prezenta drepturile copilului, drepturile și obligațiile adulților, cele 10 reguli de aur pentru jurnaliști atunci când scriu despre copii, postere și materiale video despre drepturile copilului.

Copii și adulți sunt invitați să intre pe Pagina Copiilor să își cunoască drepturile, să răspundă la întrebări și să împărtășească cu alți copii informațiile. Campania este susținută în mediul online de: www.unica.ro, www.viva.ro, www.avantaje.ro, www.copilul.ro, www.clopotel.ro, www.cartoonnetwork.ro, www.ele.ro, www.melc-codobelc.ro, www.ghiduldesanatate.ro și www.pretuiesteviata.org.

În săptămâna drepturilor copilului între 23 și 24 noiembrie la Amsterdam are loc festivitatea de decernare a premiilor OneMinuteJr. Copii din întreaga lume au realizat filme de un minut despre drepturile lor sau despre probleme cu care se confruntă societatea. În acest an, doi copii români, Alexandru Dancea și Mircea Bogățeanu au fost nominalizați la premiile OneMinuteJr cu filmele: „Puzzle de familie”, respectiv „Ajutor!”. UNICEF prin inițiativa OneMinuteJr. încurajează libera exprimare a copiilor și participarea lor la viața socială.

Copiii din lumea întreagă au dreptul la supravieţuire, la dezvoltare, la protecţie împotriva oricărei influenţe negative, abuz şi exploatare şi la participare deplină la viaţa familială, culturală şi socială.

UNICEF promovează drepturile copilului și alături de partenerii săi se asigură că toţi copiii merg la şcoală, au acces la servicii de sănătate şi sunt protejaţi împotriva violenţei, neglijării, abuzului, exploatării şi HIV/ SIDA.

###

UNICEF este prezent în România şi în alte 190 de ţări şi teritorii pentru a promova supravieţuirea şi dezvoltarea copiilor din perioada copilăriei mici până la adolescenţă. În România, UNICEF susţine drepturile copiilor prin programe de sănătate şi nutriţie, educaţie de calitate, precum şi prin protecţia copiilor împotriva violenţei, neglijenţei şi HIV/SIDA. UNICEF este susţinut financiar integral prin contribuţiile voluntare ale persoanelor fizice, corporaţilor, fundaţiilor şi a guvernelor. Pentru informaţii suplimentare vizitaţi pagina: www.unicef.ro sau urmăriţi-ne pe Facebook sau pe Twitter.

Pentru mai multe informaţii, vă rugăm contactaţi: Codruța Hedeșiu – Coordonator Relații Externe și Presă UNICEF România, tel. 021.201.78.64, chedesiu@unicef.org.

noriel.ro