
Primit cu mare plăcere de sugari, se poate prepara foarte uşor atât din laptele de vacă, cât şi din laptele praf. Se foloseşte în diluţie de 1/2 la sugarii cu vârsta până la 2 luni şi în dilutie de 2/3, la sugarii în vârsta de 3-4 luni.
Pentru a obţine un litru de lapte calcic procedăm astfel: într-un vas punem 500 ml lapte de vacă (sau 12 linguriţe cu vârf de lapte praf integral, resuspendat în 440 ml apă), la care se adaugă 50 g zahăr şi se dă un clocot; într-un al doilea vas punem 500 ml apă în care se dizolvă 7 tablete de lactat de calciu dietetic, după care se fierbe 5 minute. Se rastoarnă apoi continutul vasului I în vasul II, se bate cu telul şi se mai fierbe 1 minut.
Pentru a pregăti un litru de lapte calcic 2/3, vor diferi numai cantităţile: în vasul I punem 660 ml lapte de vacă (sau 18 linguriţe cu vârf de lapte praf integral + 600 ml apă) şi 50 g zahăr, iar în vasul II 340 ml apă + 10 tablete lactat de calciu dietetic.
Valoare calorică:
-diluţie 1/2, cu 5% zahăr = 610 – 620 cal/l
– diluţie 2/3, cu 5% zahăr = 710 – 720 cal/l