Tăticii au un rol special şi important în viaţa copilului. Copiii sunt norocoşi dacă au un tată care se implică activ în vieţile lor, care le cunoaşte prietenii şi care este interesant de cum a decurs o zi normală din viaţa lor. Copiii cresc sănătos şi armonios din punct de vedere sentimental dacă ştiu că sunt iubiţi şi îngrijiţi de ambii părinţi.

Dacă în trecut, de regulă taţii erau responsabili cu disciplina şi stabilirea limitelor şi regulilor iar mămicile de cea mai mare parte a îngrijirii copilului, în zilele noastre există o mai mare flexibilitate între atribuţiile fiecărui părinte.

depurtat.ro

Ce este important de reţinut, este că deşi un singur părinte poate cu siguranţă să aibă grijă de un copil, copiii pot avea parte de experienţe unice doar în preajma amândorura.

 

Ce înseamnă să fii tată?

 

Câteodată, tatăl se simte confuz referitor la ce se aşteaptă de la el. Acest lucru se datorează faptului că nu mai există diferenţierea între responsabilităţile unei mame de responsabilităţile unui tată. Poate că acesta cunoaşte ce fel de tată vrea să fie, sau să nu fie, în baza amintirilor din copilărie, a ceea ce a văzut şi a simţit când era copil. Un lucru este sigur: nu există o reţetă magică şi perfectă pentru a fi un bun tată sau răspunsuri care să se plieze perfect familiei, însă pentru ca avea parte de o experienţă de calitate în relaţia de familie, ca şi tată, este bine să cauţi răspunsuri la câteva întrebări după cum urmează:

–        ce te aştepţi să faci în calitate de tată;

–        ce aşteaptă copilul şi soţia de la tine;

–        care ar fi modalitatea prin care ambii părinţi pot găsi un echilibru între muncă şi responsabilităţile familiale;

–        care sunt cele mai bune lucruri şi măsuri pe care le poţi oferi propriului tău copil;

–        cum a procedat tatăl tău cu tine;

–        ce observi la ceilalţi tătici pe care îi cunoşti;

–        ce îşi doreşte şi ce are nevoie copilul tău;

Cel mai important cadou pe care îl poţi oferi copilului tău este dragostea. Asta înseamnă să îl cunoşti şi să îi fi alături astfel încât acesta să te poată cunoaşte. Înseamnă să petreci timp cu copilul şi să profiţi la maxim de acest timp pentru a îi oferi momente de calitate.


 

Câteva lucruri pe care orice tătic le poate face

 

Vorbeşte cu copilul despre sentimentele tale astfel încât acesta să vadă că este OK pentru o persoană (şi un băiat în mod special) să vorbească despre sentimente. Vorbeşte atât despre sentimentele de pe care le ai când eşti fericit dar şi despre sentimentele pe care le ai când te supără ceva.

 

Fii un exemplu bun

Dacă ai o fetiţă, înseamnă că eşti primul bărbat din viaţa fetiţei tale pe care are ocazia să îl cunoască. Petrecându-vă plăcut timpul, o vei ajuta să se simtă bine că este fetiţă şi că respecţi femeile. O vei învăţa astfel să ştie care este tipul de relaţie potrivită între o femeie şi un bărbat şi care sunt valorile la care trebuie să se aştepte de la un bărbat atunci când va fi mare.

Dacă ai un băieţel, arată-i cum anume trebuie să fie atunci când va deveni bărbat. Va învăţa mult mai multe din ceea ce faci tu decât din ceea ce îi spui tu, o imagine sau o situaţie valorează mai mult decât o mie de cuvinte.

 

Bucuraţi-vă împreună

Bucură-te de compania copilului, implică-te, citeşte, joacă-te cu el, distraţi-vă petrecând timpul împreună. Dacă ai ocazia, ia copilul cu tine la locul de muncă, astfel îi vei arăta cum îţi petreci timpul atunci când nu eşti alături de el acasă.

 

Oferă-i siguranţă şi confort

Copiii, în special bebeluşii, vor avea parte de o siguranţă suplimentară din partea tatălului atunci când sunt anxioşi sau supăraţi.

 

Citeşte-i copilului tău începând de la naştere

Te va ajuta astfel să creezi o legătură puternică cu el. Cititul unei cărţi înseamnă nu doar texte pe care copilul la început de drum nu le poate înţelege ci şi o modalitate de activitate plăcută şi calmantă înainte de culcare.

 

Joacă-te cu copilul

Tăticilor de regulă le place jocul mai activ, mai sportiv ca şi smotoceala, alergatul şi săritul iar copiii pot învăţa multe din aceasta joacă mai energică cu tatăl lor. Învaţă că poţi fi puternic şi să te distrezi, că poţi fi puternic dar în acelaşi timp gentil, că deşi ai o forţă mai mare ştii când anume trebuie să te opreşti pentru ca lucrurile să nu iasă de sub control. De altfel, este bine ca mai târziu să îndrumi copilul să ia parte la activităţile sportive (sau la alte hobby-uri) şi să îl ajuţi la antrenamente sau la activităţile pe care şi le-a propus.

 

Împarte interesele

Arată-i ce îţi place, care sunt hobby-urile tale, implică-l în activităţile care îţi plac. Implică-te şi tu alături de el în activităţile zilnice, mergi la şedinţele cu părinţii de la grădiniţă sau de la şcoală, mergi la doctor, în parc sau la cumpărături cu el.

 

Ajută-l să descopere lumea

Încurajează-l să exploreze lumea să o descopere şi să o redefinească, caută lucruri care crezi că i-ar face plăcere să le facă şi să le aibă. Învaţă-l despre reguli şi limite, arată-i că şi tu te supui acestora. Chiar dacă unele nu le plac, dacă acestea sunt corecte, insistă să fie respectate.

 

Încurajează şi susţine

În situaţii dificile, încurajează-l să nu se dea bătut chiar dacă rezolvarea unor probleme pare o muncă de Sisif. Fii mândru de copilul tău atunci când dă ce are mai bun din el, fii mândru şi atunci când încearcă chiar dacă nu reuşesc.

Nu împinge copilul de la spate să aibă anumite activităţi doar pentru că ţi-ar plăcea ţie. El trebuie să îşi trăiască propria lui viaţă şi să îşi împlinească propriile lui dorinţe.

Îi poţi arăta dragostea ce i-o porţi în mai multe feluri, nu doar prin cuvinte: ducându-l la pescuit, ajutându-l să îşi facă lecţiile, mergând la plimbări în parc, sau făcându-i galerie când echipa în care joacă participă la diferite manifestări sportive.

Ceea ce este cu adevărat important în ochii copilului este cum eşti tu ca şi tată. Chiar dacă nu poţi fi alături de el în fiecare clipă, micuţul trebuie să ştie că îi eşti cu inima tot timpul aproape.

 

Cum poţi să fii un tătic mai bun?

 

Să fii un bun tătic înseamnă şi să te asiguri că relaţia cu soţia funcţionează corect. Unul din lucrurile cele mai importante pentru dezvoltarea armonioasă a copilului este acela al înţelegerii dintre părinţi. Copiii îşi iubesc ambii părinţi şi ar suferi dacă şi-ar vedea părinţii certându-se, iar din aceste situaţii nu vor învăţa cum să aibă o relaţie bună cu cei din jurul lui atunci când vor fi mari.

 

Câteva sfaturi în relaţia de familie

–         găsiţi timpul necesar să fiţi împreună un cuplu aşa cum aţi fost înainte de a fi părinţi;

–        discutaţi direct despre sentimentele pe care le aveţi. Odată cu venirea pe lume a primului copil, relaţia dvs. va fi supusă la multe schimbări şi provocări. Soţia poate să se simtă obosită sau copleşită încercând să facă faţă schimbărilor organismului dar şi a responsabilităţilor. În cele mai multe cazuri, vă puteţi simţi mult mai stresat datorită responsabilităţii de cap de familie care trebuie să asigure veniturile suficiente pentru întreaga familie având în vedere că veniturile soţiei sunt diminuate parţial sau total într-o perioadă în care aveţi nevoie de mai multe resurse materiale sau stabilitate financiară. Sau poate câteodată vă veţi simţi părăsit sau gelos, însă găsiţi o modalitate prin care să rezolvaţi aceste probleme de dragul familiei dvs.

–         discutaţi împreună despre ce aşteptări aveţi de la dvs. şi de la parteneră în ceea ce priveşte creşterea copilului, căutaţi soluţii pentru a putea împărţi anumite responsabilităţi cum ar fi: trezitul noaptea, băiţa şi hrănirea copilului, dusul copilului la creşă, grădiniţă, şcoală sau la diferite activităţi.

–          ţineţi departe de copil orice probleme din relaţia dvs.;

 

În concluzie, cel mai important lucru pe care îl puteţi oferi unui copil este dragostea. Asta înseamnă să vă implicaţi în viaţa lui, să ştie că sunteţi acolo pentru el, să se simtă în siguranţă fizică şi intelectuală. Înseamnă să îi oferiţi timp şi atenţie şi chiar dacă timpul este limitat, tot puteţi să îi inoculaţi în memorie amintiri plăcute. Modul în care vă purtaţi cu copilul îl va învăţa cum să se comporte atunci când va fi mare şi va sta la baza amintirilor lui despre dvs.

 

Iar dacă aveţi vreodată dubii, puneţi-vă următoarele două întrebări: cum aţi vrea să fiţi descris de copilul dvs şi ce amintiri speciale aţi dori să aibă despre dvs. atunci când va fi mare?

noriel.ro