Sportul este unul dintre cele mai bune mijloace de a ajuta copiii, tinerii și adulții să aibă un mod sănătos și amuzant de a trăi. Mulți dintre noi nu avem parte de activitate fizică în timpul zilei, iar când ajungem acasă ne relaxăm în fața televizorului, prin urmare sportul poate face o diferență majoră în cazul sănătății noastre.

Practicând sportul în mod regulat, copilul îşi îmbunătăţeşte condiţia fizică şi încrederea în sine prin acumularea de noi cunoştinţe și abilităţi fizice dar și înțelege de ce anume depinde succesul și înfrângerea. De altfel, rezultatele, fie ele pozitive sau negative îi învață să își controleze impulsurile, îi pregătește pentru socializare în viitor și îi ajută să își găsească încă de pe acum noi prieteni.

depurtat.ro

Prin urmare, importanța practicării unui sport nu se rezumă doar la sănătate și ocuparea timpului liber într-un mod distractiv ci are efecte benefice și asupra capacității cognitive, asupra conștiinței și dezvoltării morale, arătându-le  importanța regulilor și a fair-play ului atât atunci când câștigă dar și când pierd.

Creșterea cazurilor de obezitate la copii este o realitate din ce în ce mai prezentă în întreaga lume, sedentarismul ajungând în cazul copiilor la cote alarmante. În Statele Unite de exemplu, un studiu a relevat faptul ca 89% din activitățile preșcolarilor sunt caracterizate de sedentarism, iar 56% din activitățile ce le au în afara casei de asemenea sunt  statice. Problemele cauzate de obezitate au impact nu doar asupra sănătății ci și asupra respectului față de ei înșiși sau asupra respectului pe care il primesc din partea celorlalți. Un copil obez, chiar dacă îi spunem supraponderal din motive de a nu stigmatiza copilul, pe lângă problemele emoționale și psihice pe care le are datorate discriminării este supus riscului de diabet, tensiune ridicată și afecțiuni ale inimii.Această problemă nu poate fi rezolvată fără (pe lângă recomandările doctorilor) un regim de viață sănătos, în care sportul are un loc de cinste.

Copiii cu vârsta sub 8 ani, au nevoie de libertate în joacă, nu este recomandat să fie împinși de la spate spre sporturi de performanță, până la această vârstă contează mai mult plăcerea de a face sport și nu plăcerea de a învinge, psihicul lor putând fi afectat de numeroasele eșecuri în cazul în care își măsoară forțele cu copii mai bine dezvoltați fizic. Alergatul, săritul, înotul, jocul liber cu mingea, mersul cu bicicleta reprezintă activități amuzante și necesare pentru a își dezvolta abilitățile de a prinde și arunca, de coordonare a mâinlor și picioarelor, abilități ce îi vor face mai încrezători în a lua parte la competițiile organizate între școli sau grupuri sportive la care pot adera după vârsta de 8 ani, vârstă la care copilul este pregătit și pentru o gamă mai variată de sporturi.

După vârsta de 11 ani, copiii sunt la vârsta la care competiția și rezultatul joacă un rol important însă se dezvoltă și mugurii interesului specific către un anumit sport. Faptul că deja sunt mai măricei deschide și opțiunea antrenamentului individual, a sportului în vederea obținerii performanței, a identificării leadership-ului, însă nu trebuie să le fie supra-apreciate calitățile și abilitățile fizice sau mentale, fiind încă în formare, iar schimbările comportamentale pot avea influențe majore asupra modului cum vor privi sportul de acum înainte.

Despre sport în siguranţă, aici.

noriel.ro