noriel.ro

Ghicitori pentru copii – un mijloc distractiv prin care copilul descoperă lumea. Ghicitorile stimulează şi exersează capacităţile de analiză, sinteză, comparaţie, descrierea şi evaluarea; stimulează şi exersează inteligenţele multiple; dezvoltă spiritul de observaţie, atenţia, limbajul, cooperarea, spiritul de echipă, toleranţa.

Reprezintă un fel de joc colectiv numit să pună la încercare isteţimea şi abilitatea minţii. Implicit, ghicitorile devin o probă în riturile de iniţiere sau de încercare, un examen nu numai al iscusinţei, ci şi al cunoştinţelor. Deşi ca intenţie directă sunt un joc pur, ghicitorile nu rămân străine de stările afective ale omului, de atitudinea lui faţă de viaţă, faţă de lume.

depurtat.ro

Joacă-te cu cel mic si descoperiți împreună caracteristicile diferitelor lucruri cu ajutorul ghicitorilor. Ghicitorile sunt în fapt adevărate jocuri ce testează și dezvoltă inteligența și fac călătoriile să pară mai scurte.

Folosite în activităţile cu preşcolarii, acestea dezvoltă imaginaţia şi gândirea copiilor, dar ajută şi la dezvoltarea şi îmbogăţirea limbajului acestora.

Ghicitori ai învăţat, Fiindcă viersul ţi-a ritmat,
Iar la jocuri de copii, Poţi mereu isteţ să fii!
Ne vom întâlni curând, Când străfulgerând un gând,
Vrei iar să te instruieşti, Ghicitori să-ţi însuşeşti!