Reluarea vieţii sexuale după naştere nu presupune o dată fixă, ea se decide în cuplu, în momentul în care ambii parteneri sunt pregătiţi şi îşi doresc să facă acest lucru. Cu un nou-născut în braţe sau poate chiar doi, sexul poate co­borî drastic în topul preo­cupărilor tale. Ceea ce este de înţeles, având în vedere schimbările produse de naştere. Şi nu vorbim aici doar de cele de ordin fizic, ci mai ales de cele de or­din emoţional. Acum, toată atenţia ta, mai bine spus toată fiinţa ta, e dedicată făpturii care tocmai ce „s-a desprins” din tine.

 

depurtat.ro

Împărţirea la doi

Ai în vedere că noul mem­bru al familiei voastre îţi captează cu lăcomie atenţia şi dragostea şi rişti să uiţi că şi tatăl lui are nevoie de tine, de tandreţea şi dăruirea ta. Iar tu, de a lui. Nu e deloc simplu să găseşti echilibrul în această nouă situaţie, însă nici imposibil. Impor­tant este să fii conştientă că trebuie să înveţi să fii mamă şi soţie în acelaşi timp, nu pe rând sau parţial. începe prin discutarea neliniştilor care te apasă, inclusiv a ce­lor legate de sex, şi chiar şi a sentimentelor pentru cel mic.

 

Când devii „aptă” de acţiune?

Travaliul şi naşterea sunt procese epuizante şi trau­matizante pentru corpul unei femei. Trecerea copi­lului prin vagin sau tăierea uterului în cazul operaţiei cezariene se lasă cu urmări importante asupra organis­mului, care se vindecă abia după câteva săptămâni. Din acest punct de vedere, majoritatea medicilor reco­mandă abstinenţă sexuală timp de şase săptămâni de la naştere. Pentru a permite colului uterin să se închidă, lohiilor să se oprească, ţesuturilor să se refacă. Un alt argument al specialiştilor care pledează pentru pauza sexuală men­ţionată este că în această perioadă organele genitale ale mamei ar fi mai predis­puse infecţiilor. De aseme­nea, un contact sexual tim­puriu ar afecta cicatrizarea eventualelor plăgi (epizio- tomie, laceraţii rectale sau vaginale). Dacă vei relua raporturile sexuale prea devreme, nu numai că te va durea, dar este posibil să fie afectată vindecarea plăgii şi se producă o nouă ruptură, care să necesite o reintervenţie chirurgi­cală. De aceea, pentru a evita orice risc, ideal este ca înaintea primului con­tact sexual să obţii OK-ul medicului, indiferent dacă au trecut sau nu cele şase săptămâni.

 

Cum te protejezi? Contracepţia

Documentează-te şi decide împreună cu medicul ginecolog care metodă este cea mai potrivită pentru tine. Dacă metodele locale nu te încântă, atunci poţi alege contraceptivele care conţin doar progesteron. Sunt foarte eficiente şi pot chiar să crească volumul laptelui matern. Cu toate că o parte din progesteron poate pătrunde în laptele matern, nu ai de ce să-ţi faci griji, căci nu va avea vreun efect asupra micu­ţului. Evită estrogenul. În ceea ce priveşte contraceptivele care conţin estrogen, cum sunt pilulele- standard pe bază de doi hormoni, aces­tea sunt eficiente, dar scad nivelul lactaţiei, ceea ce nu e de dorit, dacă vrei să-i oferi copilului un start bun în viaţă, hrănindu-l pe săturate la sân.

Dacă te simţi pregătită pentru refacerea vieţii intime, nu uita să foloseşti o metodă de contracepţie, dacă nu vrei un alt copil imediat. Aceasta pentru că perioada exactă în care reapare ovulaţia, adică fertilitatea, este foarte greu de estimat, ea variind de la o femeie la alta. De exem­plu, dacă nu alăptezi, ovula­ţia poate să apară după 6-8 săptămâni de la naştere sau chiar mai devreme. În cazul în care alăptezi, s-ar putea să ai un răgaz de câteva luni sau chiar mai multe. Este vorba despre amenoreea de lactaţie, care oferă protec­ţie faţă de o nouă sarcină în proporţie de 98%. Totuşi, pentru că momentul reluării ovulaţiei este imprevizibil, atunci când perioada dintre alăptări este mai mare de patru ore ziua şi şase ore noaptea, e bine să nu te mai bazezi pe ea.

Contracepţia nonhormonală. Cele mai indicate metode de protecţie pentru mamele care alăptează sunt cele fără hormoni. Dintre acestea, pre­zervativul este cel mai la îndemână, este eficient ime­diat şi nu interferează în ni- ciun fel cu alăptarea. El poate însă irita zona vaginală sen­sibilă, motiv pentru care este indicat să foloseşti un lubri­fiant. Nici diafragma nu are vreun efect negativ asupra calităţii laptelui şi este foarte eficientă (86%-94%) dacă e folosită corect. Şi aceas­tă metodă poate fi însă iri­tantă, atât pentru tine, cât şi pentru partener. La fel de sigur este şi steriletul, deza­vantajul lui fiind riscul de a nul tolera sau de perforare a uterului (se poate întâmpla dacă nu a fost introdus co­rect sau dacă este folosit mai devreme de şase săptămâni de la naştere).

 

Sexul după naştere

Sexul după ce ai născut în mod sigur va fi altfel… poate nici chiar uşor şi nici prea grozav. Cum depăşeşti această încercare? Prin comunicare, fără grabă şi cu puţin umor. Dacă şi tu, şi proaspătul tătic sunteţi pregătiţi din punct de vedere psihic pentru sex, dar ai încă dureri perineale, nu renun­ţaţi, fiţi creativi! Flirtaţi! Nu este obligatoriu să fa­ceţi sex pentru a vă reconecta. Perioada de linişte sexuală care apare odată cu naşterea poate să vă ducă înapoi în timp la începutu­rile relaţiei voastre. Faceţi duşuri sau băi spumoase împreună – acestea pot fi un preludiu perfect pentru a vă reacomoda. Şi, da, simte-te sexy! Chiar dacă trupul tău nu mai este la fel ca înainte de sarcină, învaţă să-l ac­cepţi, să-l iubeşti şi să te bucuri de el. Bucură-te de atuurile noii situaţii – sânii măriţi, pe care partenerul tău cu siguranţă adoră să-i privească şi nu numai. De altfel, nu uitaţi că sexul nu înseamnă doar penetrare şi că există multe alte metode de a vă satisface dorinţele fierbinţi fără intromisiune. Toate acestea vă vor con­feri amândurora plusul de energie de care aveţi nevoie acum.

Când vă decieţi să mergeţi mai departe, aveţi în vedere că trebuie să o luaţi uşor şi încet, păstrându-vă simţul umorului. Fără el nu aveţi sorţi de izbândă! Nu este exclus să vă simţiţi ca doi adolescenţi, va fi un fel de „prima dată”… Este foarte important să-ţi ghidezi partenerul şi să-i spui pe şleau cum îţi place şi cum nu. Iar ca „evenimentul” să se desfăşoare nestingherit, alegeţi un moment potrivit, şi anume după ce hrăneşti copilul şi există şansa ca el să doarmă cel puţin o oră. Astfel, nu vă veţi simţi grăbiţi şi veţi putea face dragoste cu toată dăruirea. Pentru început, încercaţi poziţiile în care tu ai con­trolul asupra profunzimii şi ritmului penetrării, pen­tru a putea opri sau face o ajustare atunci când simţi un disconfort. Din acest punct de vedere, excelentă este poziţia „amazoanei”, cunoscută şi ca „woman on top”. Indicată este şi pozi­ţia „andromaca”, dar şi „mi­sionarul” sau „linguriţa”.

Nu de puţine ori s-a întâmplat ca problemele legate de atractivitatea sexuală să escaladeze rapid, ducând la scăderea respectului de sine de ambele părţi şi la probleme greu de reparat. Tocmai de aceea, va trebui să te străduieşti să faci abstracţie de sentimentul de vină sau jenă şi să pui subiectul pe tapet, altfel situaţia se va îngreuna considerabil.

Ce te opreşte să faci sex după naştere?
  • durerea în zona perineală, cauzată de epiziotomie sau pur şi simplu trau­mele suferite de organele genitale
  • lipsa lubrifierii na­turale care poate dura până la 8-10 săptămâni, mai ales dacă alăptezi
  • grijile legate de bebeluş
  • complexele cre­ate de schimbările pe care le-au adus în corpul tău sar­cina şi naşterea
  • lipsa timpului.
noriel.ro