Odată cu temperaturile ridicate, vietăţile minuscule şi-au reînceput activitatea. Unele dintre ele nu sunt deloc prietenoase şi trebuie să ştii cum să te fereşti.

Există persoane pe care nu le pişcă niciodată o insectă, indiferent cât de multe ar mişuna prin locul în care se află. Pe altele însă, micile vietăţi le găsesc de-a dreptul „gustoase”! Ce te faci dacă te afli în cea de-a doua categorie? Atunci când înţeapă, insectele eliberează în piele substanţe faţă de care organismul uman reacţionează cu promptitudine.
Cei care au un fond alergic pot ajunge la complicaţii severe. La nivelul pielii se află un compus numit histamină, a cărei secreţie se accentuează în cazul în care pielea este agresată atât fizic, cât şi chimic. Când nivelul de histamină depăşeşte un anumit prag, centrii nervoşi sunt blocaţi şi singura soluţie este o injecţie imediată cu adrenalină. Dacă nu, alergia astfel apărută poate duce inclusiv la deces!

depurtat.ro

Specialiştii spun că o muşcătură de insectă est considerată normală atâta vreme cât roşeaţa care a apărut în jurul ei nu are un diametru mai mare de 3-5 milimetri. Adică nu este mai mare decât o banală pişcătură de ţânţar. Alte insecte pot provoca reacţii ale pielii care se întind pe o suprafaţă mare de piele, însoţite de mâncărimi greu suportabile sau dureri, senzaţie de vomă, ameţeală, scăderea tensiunii, obturarea căilor respiratorii, până la şoc anafilactic. Se pare că sunt atrase în special de îmbrăcămintea de culoare galbenă şi de parfumurile florale. Ceea ce nu le place însă este mirosul de lavandă si cel al sprayurilor contra insectelor.

 

Primul ajutor în cazul mușcăturilor

 

În primul rând, trebuie îndepărtat acul din piele, care uneori se află acolo împreună cu toată insecta. Nu e bine să se facă mişcări prea bruşte, pentru a nu mări cantitatea de venin. Dacă tocmai te-a pişcat o albină sau o viespe, suratele ei vor fi într-un fel numai de ele ştiut „anunţate”, aşa că te poţi trezi cu un roi de zburătoare în jurul tău. Nu da din mâini, nu te agita – există riscul să mai capeţi şi alte înţepături. Ideal este să reuşeşti să scoţi acul celei care te-a înţepat cu mişcări uşoare, după care să te îndepărtezi de acel loc. Cu cât te deplasezi mai încet, cu atât vei fi mai neinteresantă pentru ele, chiar dacă ţie îţi vine, pe bună dreptate, să o iei la sănătoasa. Muşcăturile de păianjen pot fi extrem de periculoase, mai ales pentru că nu le detectezi imediat. Umflăturile se spală cu apă şi săpun, apoi se acoperă cu comprese cu gheaţă, iar zonele afectate se ţin, pe cât posibil, mai sus decât restul corpului. Dacă mâncărimile sunt greu se suportat, poţi folosi uleiuri volatile naturale, cum ar fi cel de mentă, eucalipt sau lavandă. Dizolvă câteva picături din acestea în ulei de măsline, iar apoi unge-ţi zona afectată. în caz de alergie, du-te imediat la medic, acesta îţi va administra antihistaminicul potrivit.

 

Căpușele

 

Acestea trăiesc în iarba înaltă, şi vor fi foarte bucuroase dacă vor găsi o fiinţă cu sânge cu care să se hrănească. Poate fi un câine, o pisică, o pasăre sau… un om. Micul vampir se fixează pe piele şi rămâne acolo. Partea proastă este că nu simţi nimic, iar unele căpuşe sunt atât de minuscule, încât trebuie să te uiţi cu atenţie pentru a le detecta. După câteva zile însă, când încep să se umple cu sângele tău, se văd. Cele mai multe nu sunt periculoase, însă există şi unele care pot transmite boli infecţioase foarte grave ca boala Lyme sau meningoencefalita. Când le găseşti, trebuie să le îndepărtezi cu ajutorul unei pensete, având grijă să iasă cu totul. Unii folosesc substanţe ca acetona sau gazul pentru a le determina să iasă din piele, dar medicii nu recomandă aceste metode. De asemenea, nu încerca să le arzi cu bricheta, poţi să-ţi afectezi pielea mai rău decât o banală muşcătură. Dacă apar complicaţii, du-te neîntârziat la medic.

 

noriel.ro