Deşi reprezintă un motiv de maximă îngrijorare pentru foarte mulţi dintre părinţi, nu e decât o reacţie normală a organismului. Nu e nevoie de panică, ci doar de măsuri de monitorizare şi control. Există un număr însemnat de parinti care consideră febra duşmanul principal al copilului bolnav. Acest lucru îi face să lupte împotriva ei cu toate medicamentele de care dispun, speriaţi că i-ar putea dăuna copilului. În realitate, febra nu este o boală, ci un mecanism de luptă al orga­nismului cu o infecţie, produsă cel mai frecvent de viruşi şi bacterii. În momentul în care se produce îmbolnăvirea, creierul ordonă ridicarea temperaturii corpului pen­tru a opri proliferarea maladiei, distrugând agenţii patogeni, de cele mai multe ori, sensibili la căldură. Din acest punct de vedere, febra moderata este chiar binevenită.

Din acest punct de vedere, e recomandat să-i verifici, din când în când, temperatura pentru a observa care este valoarea normală în situaţia micuţului tău. Temperatura normală medie a corpului este de 37°C (cu variaţii de la 36°C la 37,8°C), aceasta variind în funcţie de momentul zilei şi de metodă pe care o foloseşti la măsurare. Febra reprezintă creşterea temperaturii corpului peste limita normală, respectiv 37,2°C când temperatura se măsoară axilar; 37,5°C – oral sau intraauricular (în ureche); 38° C – intrarectal.

depurtat.ro

 

Atenţie la valorile termometrului

Copilul mic poate face febră de supraîncălzirea prin înfofolire şi temperaturi ambientale foarte ridicate. De asemenea, nou-născutul poate face febră de sete prin subalimentare. La copilaşii mai mari, expunerea prelungită la soare cu capul descoperit duce la insolaţie, care se poate manifesta prin creşterea temperaturii. Desigur, rămân în discuţie şi cauzele virale sau bacteriene.

Până la 38 – 38,5 de grade Celsius, febra este un mijloc de apărare (o reacţie de apărare a organismului). Atunci când depăşeşte aceste valori, febra trebuie combatută. Febra de peste 39 de grade necesită o combatere urgentă, deoarece există riscul apariţiei convulsiilor febrile.

Ele se manifestă prin cianoză (învineţirea) buzelor şi încleştarea gurii, contracturi (înţepeniri) ale muşchilor şi/sau mişcări dezordonate. Unii copii îşi pierd conştiinţa, au musculatura flască (moale, pierd urina, au scaun şi fac spume la gură). Aceste crize pot dura între 30 de secunde şi 3-5 minute sau mai mult. Ele pot pune viaţa copilului în pericol prin aspirarea de vomă sau înghiţirea limbii. De aceea, aceste crize trebuiesc prevenite şi să aplicaţi metode specifice de prim ajutor.  După ieşirea din criză, se va merge la doctor pentru a investiga starea de sănătate a copilului şi a stabili tratamentul corespunzător.

Temperaturile sub 35 de grade Celsius reprezintă o problemă, întrucât sub acest prag poate apărea starea de hipotermie.

Nu uitaţi că temperatura unui copil va fi un pic mai mare dacă a alergat înainte, şi mai mică dimineaţa faţă de seară datorită activităţii musculare de pe parcursul zilei. Dacă temperatura copilului dvs. este măricică, reverificaţi după aproximativ 20 de minute să vedeţi dacă a mai scăzut.

 

37 grade celsius este temperatura normală medie a corpului la copii

 

Ce e de făcut? Cum tratezi febra?

Dacă creşterea temperaturii este un semn bun, întrucât confirmă lupta organismului cu infecţia, este necesar tratamentul întrucât se poate ajunge la convulsii febrile. Indiferent de gradele din termometru, este indicat să-ţi păstrezi cumpătul şi să acţionezi cu calm. În caz de febră moderată, este suficient să ţii copilul îmbrăcat lejer, cu capul descoperit, pentru a permite pierderea căldurii prin piele. De asemenea, pentru a-i spori confortul, este indicat să reduci tem­peratura ambientală până în jurul valorii de 22-23° Celsius, însă nu brusc. Hidratarea corespunzătoare este o altă măsură necesară, deoarece organismul pierde multe fluide din cauza febrei. Din acest punct de vedere, dacă este hrănit la sân, este bine să creşti frecvenţa alăptărilor, ştiut fiind faptul că laptele matern este o bună sursa de lichide, dar şi un furnizor de anticorpi, care-l pot ajuta pe cel mic să încheie mai repede lupta pe care o poartă.

Dacă puiul tău este mai mare de şase luni şi a început diversificarea, dă-i porţii generoase de fructe proaspete. Dincolo de faptul că-l vor hidrata excelent, îl vor sprijini şi prin aportul de vitamine şi minerale. Pentru a-l răcori, pune-i comprese reci pe frunte şi întoarce-i-le când s-au încălzit. Îi poţi face chiar o băiţă sau un duş scurt cu apă călduţă, pentru a-l ajuta să-şi regleze tem­peratura corpului şi pentru revigorare. În situaţia în care febra persistă, poţi recurge şi la metoda împachetărilor. Înmoaie un prosop mare în apă călduţă, stoarce-l bine, apoi înfăşoară copilul în el de la gât în jos, în totalitate. Pune deasupra o paturică uscată şi tine-l pe cel mic strâns în braţe, timp de 15-20 de minute. Este foarte important ca pe parcursul acestei proceduri, să fie prezentă compresa rece pe frunte (aplicarea ei trebuie încetata dacă apar frisoanele). Ulterior, frecţioneaza uşor pielea cu oţet aromat. În niciun caz, nu folosi alcool în acest scop, deoarece acesta poate fi absorbit în piele, ducând astfel la hipoglicemie sau chiar comă indusă de alcool. Dacă ai luat toate aceste măsuri, iar copilul se simte încă rău sau dacă febra nu cedeaza după trei zile, vizita la medic este obligatorie.

 

Cum iei temperatura copilului?

În cazul nou-născuţilor, specialiştii recomandă măsurarea temperaturii axilare, care, deşi nu este cea mai precisă metodă (fiind greu de ţinut termometrul în poziţia corectă), este comodă si sigură atât pentru copil, cât şi pentru mamă. Desigur, poţi apela şi la metoda de măsurare pe cale rectală (anală), indicată mai cu seamă pentru copiii cu vârste cuprinse între 2-3 luni şi 5 ani. Însă cu foarte multă grijă, pentru a nu-i provoca leziuni. Pentru aceeaşi categorie de vârstă, medicii spun că temperatura se poate măsura şi oral, şi timpanic, dar sub strictă supraveghere. După vârsta de 5 ani, când copilul înţelege ce i se explică, temperatura se masoară oral sau axilar, ţinând cont că temperatura astfel luată este cu aproximativ 0,6°C mai mică faţă de cea masurată intrarectal.

Prin urmare nu te baza pe “cum se simte fruntea la mână”, cheltuieşte nişte bănuţi pentru un termometru de calitate. Sunt mai multe tipuri de termometre pe piaţă, unele din ele fiind chiar speciale pentru bebeluşi şi copii.

 

Care este termometrul ideal pentru bebeluşi şi copii?

 

Termometrele digitale

Acestea sunt probabil cele mai exacte termometre atât pentru temperaturile mari cât şi pentru cele mai mici. Pot fi introduse foarte uşor în urechea copilului, fapt ce te va ajuta în momentele în care micuţul nu este suficient de răbdător şi ascultător. Şi cum să fie aşa dacă este bolnav? Ca şi preţ sunt printre cele mai scumpe şi au nevoie de baterii pentru a funcţiona.

Termometrele digitale pot fi folosite şi în gura micuţului, sub limbă, însă cel mai bine este să te bazezi pe instrucţiunile de folosire date de producător.

 

Termometrele cu mercur

Termometrele cu mercur nu sunt recomandate copiilor mici întrucât aceştia au tendinţa de a muşca termometrul (şi cam orice lucru ce se apropie de guriţa lor). Dacă însă acesta este termometrul pe care îl aveţi la îndemână, folosiţi-l la sub-braţul copilului timp de 3 minute (o altă problemă). De regulă temperatura afişată va fi mai mică decât cea reală cu aproximativ 0,6 grade.

 

Termometrele pentru frunte

Acestea sunt de asemenea uşor de folosit pentru juniori şi bebeluşi, însă din păcate sunt cele mai puţin exacte. Puneţi banda pe fruntea copilului cu numerele şi afişajul înspre dumneavoastră. Încercaţi să nu atingeţi prea mult cu degetele banda termometrului. Apăsaţi-l o dată şi lăsaţi-l pe frunte timp de 15 secunde.

 

noriel.ro