
Scrisesem aici despre ce înseamnă să fi eco, despre eticheta ecologică, despre punerea în practică, în viaţa de zi cu zi, a principiilor eco, mai exact despre cumpărarea produselor cu un impact redus asupra mediului, pe parcursul întregului lor ciclu de “viaţă”.
De ce jucării ecologice?
Conform unui studiu realizat recent de Organizatia americană Ecology Center, una din trei jucării conţine niveluri importante de compuşi chimici dăunatori: plumb în cantităţi mult prea mari, arsenic, substanţe inflamabile, ftalaţi, vinil, formaldehide sau PVC. Substanţele toxice mai sus menţionate sunt direct răspunzătoare de apariţia dificultăţilor de dezvoltare şi învăţare sau a unor probleme hormonale ale generaţiilor viitoare. Peste 90% din jucăriile vândute pe plan mondial provin din China, o ţară care mai are multe de făcut în ceea ce priveşte siguranţa consumatorului şi ecologie.
Ce alternative au părinţii responsabili? O alternativă sigură pentru copiii lor sunt jucăriile ecologice. Acestea sunt realizate din materiale naturale, biodegradabile şi lipsite de toxicitate precum lemnul ecologic, hârtia, cartonul, cauciucul natural sau bumbacul organic. De asemenea, vopselurile de pe jucării trebuie să fie realizate cu vopseluri vegetale – alimentare, pe bază de apă şi să nu conţină metale grele şi dizolvanti chimici. În acest mod ne protejăm copiii de două ori: atât sănătatea lor cât şi reducerea poluării mediului înconjurător apărute în timpul procesului de fabricaţie pecum şi ulterior folosirii acestora.
Cum ne dăm seama dacă o jucărie este ecologică?
Chiar dacă vânzătorul marchează o jucărie ca fiind ECO, în fapt, reprezintă angajamentul, declaraţia acestuia (sau al producătorul) că a respectat metodologia de producere a respectivului produs, prin urmare ar trebui să cunoaştem cum să ne dăm seama dacă o jucărie este ecologică. Cum putem face asta? Destul de uşor, urmărind aspectele menţionate mai jos:
Certificarea jucăriilor
Urmăriţi ca eticheta sau detaliile produsului să aibă pe lângă certificarea CE (ce confirmă că respectă normele europene în ceea ce priveşte siguranţa) simbolul unui institut de certificare independent, prin independent a se înţelege independent de producător, nu neapărat organizaţii non-statale. Există numeroase certificări în care puteţi avea încredere, cum ar fi: GOTS, Ecocert, Geca, FSC, PEFC, EU ECOlabel, Nordic Swan, ISO 14001, E0, care în mod normal acoperă o mare gamă de produse. De ce independent? Urmăriţi reclamele la pasta de dinţi şi veţi vedea că sunt nenumărate “vehicule” care în fapt promovează doar brand-ul de pe urma căruia primesc finanţare.
Materialele jucăriei
Citiţi cu atenţie materialele din care este fabricată jucăria, toate materialele ar trebui să fie menţionate explicit. În cazul în care nu se menţionează, de exemplu, din ce tip de vopseluri au fost făcute picturile, atunci gândiţi-vă că aveţi cele mai mari “şanse” ca acestea să nu fie tocmai printre cele mai puţin sănătoase. Acestea trebuiesc să fie naturale, ca lemnul certificat, cernelurile vegetale, cauciucul natural, bumbacul biologic sau organic. Evitaţi plasticul sau PVC-ul.
Ambalajul jucăriei
Ambalajul trebuie să fie făcut atât din materiale reciclate (pentru a impulsiona cererea pentru aceste tipuri de produse prietenoase cu mediul) şi reciclabile. Astfel, veţi reduce presiunea asupra resurselor planetei şi vă veţi aduce aportul asupra diminuării riscurilor asupra mediului înconjurător şi comunităţilor.
Jucăria în sine
Pe lângă faptul că trebuie de fiecare dată să ne punem problema: cu ce îl va ajuta pe copilul meu această jucărie în dezvoltarea sa, trebuie să fim atenti dacă jucaria are nevoie de baterii pentru a funcţina. Bateriile nu sunt o variantă prea prietenoasă cu mediul şi nu ar trebui să ne limităm în a îl respecta doar punând în casă becuri ecologice. Ştiaţi că au apărut deja jucării ecologice ce se încarcă cu energie solară? Vezi robotul cu energie solară aici şi kitt-ul de jucării solare 6 în 1 aici.
Conform unui studiu 4 din 5 europeni ar cumpăra produse ECO cu condiţia ca această certificare să fie dată de către un organ independent de control, dar chiar şi aşa, certificările sunt voluntare (de exemplu în cazul ECOCERT) şi rămâne la latitudinea producătorului de a solicita acest control (precum şi monitorizarea ulterioară). Nu este suficient ca o jucărie ECO să fie exact ce are nevoie copilul tău dacă aceasta nu este folosită corespunzător și nu este în funcţie de vârsta copilului.
Ce jucării ecologice putem cumpăra?
Poţi cumpăra pentru copilul tău, încă din primele zile de viaţă, jucării confecţionate din materiale ce nu îi atacă sănătatea. Copiii mici duc totul la gură, mai ales jucăriile. Prin urmare, trebuie să aveţi grijă ca în mânuţa micuţului să nu ajungă produse periculoase. Trebuie să aveţi o şi mai mare grijă cu produsele pe care i le oferiţi cu dragoste, în speţă, jucăriile.
Chiar dacă jucăriile ecologice sunt de cele mai mult ori un pic mai scumpe decât jucăriile convenţionale, acestea nu atentează la siguranţa şi sănătatea copilului dvs., sunt de o mai bună calitate şi implicit au o durată de viaţă mai lungă. Vă recomandăm câteva dintre acestea, mai jos.
Chan Pie Gnon, jucarie dentitie din cauciuc natural
Jucărie pentru dentiţie, marca franţuzească VULLI, ajută la dezvoltarea tuturor simţurilor bebeluşului dvs! Dezvoltă:
- gustul şi este 100% cauciuc natural , pictată cu coloranţi alimentari, inofensivi pentru bebe. Ideală pentru perioada aparitiei dintisorilor, ajuta la calmarea durerilor gingivale.
- auzul: atunci când bebe o strânge în mânuţă, fluieraşul din interior piuie şi îl amuză pe bebe, ajutându-l să înţeleagă relaţia dintre cauză şi efect.
- simţul tactil: designul său special o face uşor de prins în mânuţele mici ale copilului.
- mirosul: mirosul aparte al cauciucului extras din arborele de Hevea o face să fie uşor de recunoscut de către bebeluş printre jucăriile sale.
- vederea: culorile vii, contrastante care se găsesc în trei variante (Chan, Pie si Gnon) atrag privirea bebelusului şi fac jucăria să devină un obiect familiar şi liniştitor.
Este o jucărie ce poate fi utilizată chiar din primele zile ale bebeluşului şi poate fi comandată de aici în diferite variante de culoare (roz, albastru sau verde).
Girafa Sophie din bumbac organic
Nascută în Franţa în 1961, girafa Sophie, marca VULLI, a devenit foarte repede un “must-have” al bebeluşilor. Aceasta este jucăria preferată a 10 milioane de copii (şi părinţi!) din toată lumea. Azi, în Franţa 6 din 10 copii o au pe Sophie. Este una dintre puţinele jucării din zilele noastre confecţionate manual din materiale 100% naturale (trece prin 9 mâini până la finalizare).
Girafa Sophie din pluş moale, în culori plăcute, este jucăria ideală pentru a-i ţine companie bebeluşului toată ziua! Recomandata de la nastere şi este fabricată din bumbac 100% organic, cu umplutură din fibra de porumb. În interiorul jucăriei se află un clopoţel care face un clinchet uşor, stimulând auzul bebelusului. Ambalată într-o cutie cadou legată elegant cu o fundă, este cadoul ideal pentru un nou-născut! O puteţi comanda online de aici atat in varianta din cauciuc natural cat si in varianta de plus.
Vulli a decis să îmbogăţească vestita colecţie Girafa Sophie cu produse care pot însoţi copilul în orice moment al zilei şi în orice stadiu al dezvoltării sale. Vulli produce în prezent peste 250 de modele pentru bebeluşi şi copii, bucurându-se de o reputaţie excelentă printre profesionişti, dar şi faţă de clienţi. O gasiti in coltul bio la bebebliss.
Zornaitoare bebeluşi din bumbac organic
Fabricată din bumbac 100% bio, cu umplutură din fibra de porumb şi recomandată de la 0 luni. Zornăitoare şi totodată jucărie doudou pentru bebe, numai bună de alintat 🙂 .
Culorile calde, clopoţelul din interior şi textura moale, plăcută la atingere o vor transforma în jucăria preferată a bebeluşului! Este o jucărie ecologică uşor de apucat de mânuţele mici, datorită formei sale de inel.
Este produsă de Vulli, iar mai multe detalii puteţi găsi aici.
Tote cu fructe
Acest set de fructe de jucărie, plasate într-un coş de bumbac cu mânere va fi jucăria pe care copilul tău o va îndrăgi atât de mult încât o va lua tot timpul după el. Este una dintre cele mai de succes jucării al mărcii Under the Nile. Are mesaj brodat: Coş cu fructe organice proaspete, ca să se ştie cine are grijă de natură şi trăieşte sănătos! Include o banană Chiquita, o pară, strugure şi pepene. Facute din – şi umplute cu cel mai fin bumbac organic egiptean. O jucărie ecologică, certificată GOTS. Poate fi cumpărată online de la elfbebe.
Janice Masoud a lansat Under the Nile în 1998 în Statele Unite, cu viziunea de a aduce îmbrăcămintea şi jucăriile pentru copii din materiale organice în prim plan. Astăzi produsele companiei pot fi găsite la mai mult de 10.000 de comercianţi din întreaga lume. Brandul Under the Nile a ajuns să reprezinte ce e mai bun în mişcarea ecologică: grija pentru ceilalţi şi grija pentru mediu, acţionând în armonie.
Jucarie ecologică din lemn: Robotul cu sentimente
Iata un roboţel cu 4 feţe, pentru a-i invăţa pe copii despre emoţii (bucurie, tristeţe, curiozitate, furie). Braţele şi picioarele sunt detaşabile pentru a putea crea mai multe posturi şi pentru a îmbunătăţi astfel dexteritatea. Fiecare cap oferă senzaţii tactile şi auditive diferite.
Jucărie ecologică, fabricată din lemn de arbore de cauciuc. Culorile sunt obtinute din produse naturale, pe bază de apa, non toxice. Jucăria este îmbinată cu adezivi fără formaldehide, deci nu emană compuşi organici volatili nocivi pentru sănătatea copilului. Dimensiune 6.6 x 12.0 x 20.0 cm. Poate fi comandat online de aici.
O jucărie Plan Toys, un producător de jucării ecologice de lemn fabricate din materii prime biodegradabile: lemn, pânză, hârtie, papură, bumbac. Mai mult, lemnul nu suferă niciun tratament împotriva insectelor. Astfel, pentru a devansa atacurile insectelor, fabrica de jucării PlanToys este instalată în mijlocul plantaţiilor. Copacii sunt uscaţi imediat în cuptoare pentru a eradica orice insectă sau bacterie, şi pentru a înlătura umiditatea. Niciun conservant chimic nu este utilizat, iar hârtia şi cartonul utilizate pentru ambalaje sunt produse reciclate, ceea ce ajută la reducerea deşurilor. Culorile utilizate sunt 100% naturale, pe bază de apă. Adezivii folosiţi sunt certificaţi E0 (E-Zero), deci corespund celei mai înalte garanţii împotriva expunerii formaldehidelor. Imprimeurile sunt pe baza de cerneala din seminţe de soia.