Sub nicio formă nu doresc să fac o apologie a comunismului și a perioadei copilăriei noastre dintr-o perspectivă politică. Cu siguranță, puținele plusuri ale perioadei „iepocii de aur” se datorează nostalgiei și naivității. Și a faptului că de fapt rememorăm tinerețea.
Într-o lume în care jucăriile interactive cu un grad mare de robotică și engagement vizual ne țin blocați copii în cameră sau în fața smartphone-ului, credem ca merită sa scriem un articol despre jocurile copilăriei, în principal a jocurilor educative, a jocurilor de societate ce ne țineau blocați în fața blocului. Astăzi, puținele jocuri care stimulează creativitatea și interacțiunea cu lumea fanteziei sunt cele de tip LEGO tematice (Star Wars, Minecraft), dar prețurile acestora sunt destul de mari.
Ce jocuri se jucau în perioada comunistă?
În perioada comunistă, anii copilăriei generației de 40-60 de ani se practicau în mod special jocurile și activitățile în aer liber (leapșa, v-ați ascunselea, lapte gros sau „counter-strike-ul cu cornete). Însă a fost o perioadă foarte bună și pentru jocurile de societate, românești sau preluate și modificate din afară precum Bunul Gospodar (o varianta locală a Monopoly, dar cu un aer mai puțin capitalist).
Cele mai cunoscute jocuri din anii 70-80 sunt însă Sus Jos, Nu te supara frate!, Fotbalul cu Nasturi, Păcălici, Piticot, Canasta, Tintarul, Marocco și Șeptica, Rențul sau pentru cei mai cei, Bridge-ul.
Mare parte dintre aceste jocuri au fost atât de reușite încât au apărut variante francizate cu diverse personaje de succes din lumea desenelor animate, Mickey Mouse, Frozen, Disney Cars sau Tom și Jerry: Nu te supăra Minnie, Nu te supăra Elsa, Nu te supăra Fulger McQueen, Nu te supăra Tom.
Ba chiar unele jocuri „pentru afară” precum Țară, Țară vrem ostași sau Rațele și vânătorii au fost regândite să poată fi jucate și pe tabla de carton: „Joc educativ Ratele si vanatorii, Tara tara vrem ostasi, In sus si-n jos„.
Și pentru că tot am menționat mai sus jocurile în aer liber, în fața blocului și cu cheia la gât, începem chiar cu Jocul În fața Blocului ce reprezintă în fapt o colecție de 55 de jocuri și activități ale „generației cu cheia la gât”.
Jocurile în aer liber
În fața Blocului – Jocurile din lumea comunistă
Jocurile copilariei noastre, jocurile generatiei cu cheia la gat in fata blocului, jocuri in aer liber 55 de cartonase cu jocuri: 1,2,3 la perete Stai, 9 pietre, Acele, Ascunsa, Baba Oarba, Baraz, Baza, Bombata, Cal si calaret, Calcata, Capra, Cart, Castana (cu elastic), Castana (pe cap), Cazemate, Cercul, Coci, Cocosi, Cornete, Diri Diri, Elasticul, Flori fete sau baieti, Fripta, Frunza (pe asfalt), Frunza (pe mana), Gardiana 10, Gioale, Gropita, La malai, Lapte Gros, Liniuta, Matele incurcate, Mata, Nasture, Nemteasca, Obligata, Omul Negru, Pac Pac, Patratita, Peretelul, Pistol de papadia, Poarta (de chibrituri), Pocnitori, Prastii, Prinsa, Ratele si vanatorii, Respinsea, Sforicica, Sotron, Sticluta cu otrava, Tara Tara vrem ostasi, Tarile, Telefonul fara fir, Turca, Turul Frantei, Numaratori si Sustinatori.

Cartea cu cartonasele cu jocurile copilariei generatiei cu cheia la gat “In fata blocului” poate fi cumparata online de la eMAG cât și de la Mindblower șau Cărturești.
Jocuri de societate sau Board games
Joc clasic Nu te supăra frate!
Cu „Nu te supara, frate!”, jocul clasic, originalul „comunist” relansat de către Noriel, veti descoperi placerea competitiei si va veti distra in urma rasturnarilor spectaculoase de situatie. Jocurile se adreseaza in special celor mici, dar deopotriva si celor mari. Sunt jocuri clasice, de familie.

Copii vor descoperi personajele din povestile si basmele citite sau povestite de parinti sau bunici, iar cei mari isi vor aminti de copilarie, iar cu totii va veti intalni cu personaje indragite din desenele animate.
„Nu te supara, frate” este un joc clasic ce nu presupune colaborarea jucatorilor, destinat pentru intreaga familie, ce asigura distractie maxima. Dar si suparari la fel de mari. Îl găsiți la Noriel, chiar în cutia cu grafică originală.
Joc clasic Comoara lui Piticot
Un alt joc clasic ce ne trezește amintiri frumoase. Cu războinicii pioni și destinul din zaruri înainte la drum sa descoperi comoara lui Piticot! Vei intalni primejdii dar si prieteni care te vor ajuta. Daca ajungi primul, esti castigator! Mai țineți minte căsuța 72, căsuța de finish, acolo unde ajung doar campionii?

Jocul clasic Comoara lui Piticot poate fi cumpărat de la Noriel cât și de la eMAG.
Jocul clasic din lemn Tintar „Moara”
Un joc care ne aduce aminte de copilarie, de serile tarzii, in care ne jucam cu parinti sau cu bunici, binecunoscutul joc MOARA. Tabla si piesele confectionate din lemn sunt rezistente, astfel un timp indelungat va veti putea bucura alaturi de cei mici de partide lungi, in zile reci.

Jocul din lemn MOARA este alegerea ideala pentru gandirea logica si critica a copiilor, acesta aducand rezultate vizibile in scurt timp, care se vor arata in luarea deciziilor si in calculele matematice. Jocul care formeaza gandirea si dezvolta gandirea logica la cei mici, va fi cu siguranta unul dintre cele mai apreciate si iubite jocuri de catre copii. Oferiti celor mici seri de neuitat. Jocul poate fi cumpărat de la eMAG.ro.
Jocul Dacii și Romanii
Un joc am putea spune de propagandă într-o mică măsură, Dacii și Romanii. Mai țineți minte acele mici figurine din plastic ce trebuiau atent manevrate astfel încât să nu se rupă? Exact în timpul unor bătălii atroce între daci și romani?
Pe o parte a tablei de joc se afla cetatea lui Decebal, iar pe partea opusa tabara lui Traian. Scopul jocului este capturarea a cat mai multi soldati inamici si ocuparea cetatii/taberei adversarului.

Jocul Dacii și Romanii l-am găsit în oferta elefant și eMAG.ro
Jocuri de îndemânare
Fotbal cu nasturi – Jocul clasic
Ce campionate mondiale aranjam în fața blocului, în scară sau în fața televizoarelor cu mileu! Steaua vs Dinamo, Milan vs Real Madrid sau Barcelona, finale trăite la maxim datorită unor nasturi. Mai țineți minte portarul, acel nasture mai bombat pe care îl mișcam în fața unei porți din plastic atât de fragilă? Dacă da, atunci cu siguranță ați avut în copilărie Jocul Fotbal cu nasturi, acum și în versiunea retro.

Alege echipa, culorile, terenul si cateva miscari pentru incalzire: aranjeaza jetoanele – jucatori pe punctele marcate, pune mingea in centru si pregateste jetonul – presor. Îl puteți cumpăra de la Noriel iar cutia jocului este chiar imaginea originală de acum aproape 50 de ani.
Maroc? – NU! Bețișoarele Marocco din lemn
Cel mai îndrăgit joc din toate timpurile este acum disponibil și în varianta colorată. Jocul clasic Marocco cu bețișoare din lemn stimulează dexteritatea și coordonarea în timp ce incercați sa extrageti câte un bețișor colorat fără să dernajați grămada.

Când jocul a luat sfârșit bețișoarele Marocco din lemn pot fi depozitate în siguranță în cutia lor. Jocul Marocco poate fi cumpărat de la BestKids.
Jocul Marocco poate fi cumpărat și în varianta cu bețișoare din bambus gigant, ce-i drept la un preț mai mare, de la Noriel.
Jocul numerelor
Jocul numerelor este dedicat pentru cei mai mici dintre cei mici, ce pot să învețe numerele într-un mod interactiv și distractiv. Jocul dezvolta logica copiilor, stimuland abilitatile lor de identificare si asociere.
Caracteristica principala a acestui tip de joc este aceea, ca se fundamenteaza pe elemente de teorie a multimilor si pe logica, considerate ca structuri de baza necesare asimilarii ulterioare a notiunilor matematice, urmarind formarea capacitatii de-a gandi logic, de-a lucra cu structuri si cu operatii logice.
Introducerea unor elemente de teoria multimilor si de logica, nu poate fi eficienta, decat prin integrarea acestora in specificul activitatii din gradinita si in raport cu particularitatile psihologice ale varstei prescolare, realizandu-se in modul cel mai optim, prin joc.

Dacă pe vremuri era dedicat copiilor de până la 7 ani, astăzi așteptările ca un copil să numere și să facă operațiuni logice matematice apar încă de la 5 ani. Am evoluat?
Dacă nu vă amintește acest joc de perioada copilăriei, poate imaginea de mai jos cu literele scrise pe cartoane rotunde vă va ajuta memoria și aduce un pic de nostalgie.

Astăzi acest joc îl găsiți la concursurile de dans, Vocea Romaniei și la iUmor .. Glumim, evident. Jocul îl puteți cumpăra de la eMAG, și Libris.
Jocul numerelor
Jocurile clasice: cărți, zaruri și rummy
Cărțile și zarurile erau nelipsite din camera fiecărui copil sau chiar din sufrageriile românilor. Până la urmă telefonul mobil nu era inventat, foarte puțini aveau un calculator și în niciun caz nu îl putea folosi pentru jocuri, iar programul TV era de 2 ore pe zi. Zarurile și cărțile de joc erau nelipsite și la plecările la mare, la munte sau „la țară” și făceau obiectul unor nopți lungi de băute cu vecinii.
Iams (Yams) sau Yahtzee
Mai multe variante de jocuri de Iams, cunoscute si drept Yams sau Yahtzee precum si foi cu tabelele de joc am gasit la eMAG, elefant si Carturesti. O variantă de joc Iams premium am găsit aici.

Joc Remi, Rummy din lemn masiv cu piese de plastic
Joc Remi, Rummy din lemn masiv cu piese de plastic. Remi (Rummy) este un joc de societate perfect pentru doua sau mai multe persoane. Este preferat de jucatori de toate varstele, de la cei tineri la cei mai in varsta. Este simplu de jucat si reprezinta o metoda perfecta de relaxare. Combinatia excelenta de strategie si noroc garanteaza distractie pentru toata familia. Acest produs reprezinta un cadou ideal pentru zile aniversare, sau pentru pasionatii de jocuri clasice.

Jocul de Rummy contine 106 piese: 104 piese cu numere si 2 piese de Jolly. Piesele cu numere sunt impartite in 4 culori: rosu, galben, albastru si negru. Fiecare culoare contine numerele de la 1 la 13 in dublu exemplar. Piesele sunt din plastic, dar sunt colorate manual. De asemenea jocul mai contine 4 table pe care jucatorii tin piesele in timpul jocului in asa fel incat fiecare jucator poate vedea doar piesele lui. Fiecare tablita este sprijinit de cate 2 picioruse din plastic, deci jocul contine in total 8 picioruse.
Cutia jocului are dimensiunea de 35 x 11 x 6 cm, este fabricata manual din lemn masiv si este lacuita.
La un pret foarte bun, poate fi cumpărat de la eMAG. O alta variantă de joc Rummy am găsit la Noriel, Elefant dar și la Cărturești. Varianta clasică fabricată la Mediaș cu piese din piatra, o găsiți aici.
Jocul de cărți Șeptică
Pachet de carti de joc special pentru jocul de Septica. Include 32 de carti de joc, grupate in 4 suite (trefla, inima negra, inima rosie, caro) cu valorile: 7, 8, 9, 10, valet, dama, popa, as. Include si o carte cu regulament. Total: 33 de carti fabricate din carton special, rezistent datorită insertiilor de fibră carbon. L-am găsit la Noriel.

Jocul Cuvintelor Scrabble
Jocul cuvintelor – sau Scrabble este un joc în care îți poți demonstra vocabularul într-un joc de strategie lexicală,
Jucătorii aranjează literele pe care le primesc pe tabla de joc, in poziții strategice, folosindu-se de literele adversarilor ca să alcatuiască cuvinte cât mai sofisticate și mai bine punctate. În funcție de valoarea literelor pe care le-au folosit cât și de pozițiile lor pe tablă, primesc puncte. Câștigî jucîtorul care adună cele mai multe puncte!
Cutia jocului „Jocul Cuvintelor” conține 2 planșe de joc, dintre care una prevazută cu căsuțe în relief pentru fixarea literelor, 108 litere, 4 suporturi pentru litere și un săculeț de pânză.
Țineți minte că era unul dintre puținele jocuri din vremea comunistă care aveau un nume englezesc și ne-românizat? Dar mai țineți minte că existau în două variante: cel mai ieftin cu litere din carton și cel cu litere din plastic pentru cei ce își permiteau un joc mai scump? Exista această diferențiere de preț, mingea de fotbal de 35 care sărea bine dar se spărgea repede și cea de 18 care sărea strâmb și pocnea des. Și nu era vorba de centimetri ci de preț. Nu mai intru și în detaliile de reparare a mingilor de fotbal din cauciuc, cu ciocanul de lipit sau pentru cei mai inventivi cu cuțitul pus pe aragaz.

Am deviat. În concluzie Jocul Cuvintelor Scrabble, îl găsiți și astăzi în mai multe variante: varianta originală este la Noriel dar găsiți și varianta „de Mediaș” la eMAG și elefant.
Păcălici
Unul dintre puținele jocuri ce ne prezenta lumea și obiceiurile altor țări decât cele ale URSS-ului și sateliții săi. Aflam că există și mongoli, mexicani, coreeni, iar țările africane în principal erau prezentate prin „Negru” și „Negresă” iar cele arabe erau pline de „arabi” și „arăboaice” …

Lăsând la o parte propaganda și prostul gust comunist, în naivitatea noastră aveam parte de niște partide pe cinste cu cele 32 de carti perechi – costumul national masculin si costumul national feminin din aceeasi tara. (exemplu: cartea cu costumul national german feminin si cartea cu costumul national german masculin alcatuiesc o pereche. Cartea fara pereche se numeste „Pacalici” si este reprezentata de un clovn. Cine rămâne cu păcăliciul în mână … ei bine bănuiți cine pierde.

Mai multe variante branduite Disney ale popularului joc românesc din perioada comunistă, Păcălici, vei găsi la Librăria Delfin și Cărturești în timp ce varianta originală am găsit-o la eMAG.
Jocuri electronice în perioada comunistă
Spre finele anilor 80, apăruseră câteva jocuri electronice, mulțumită poate polonezilor care mai aduceau în anumite părți ale țării produse cumpărate din țările mai avansate din blocul comunist (Cehoslovacia sau Iugoslavia). Deci da, am avut parte și de câteva jocuri mai „digitale”. Astăzi găsim unele cât de cât asemănătoare, evident că nu vom mai găsi originalele. Și nu doar pentru că țările mai sus menționate au dispărut și ele.
Consolă jocuri retro
Consola cu 400 de jocuri electronice clasice încorporate, ecran LCD cu 3 culori TFT, cablu AV pentru conectarea consolei la televizor si redarea pe ecranul mare. Bateria din litiu dureaza pana la 4-7 ore, se încarcă prin USB.

Consola cu jocuri electronice retro am găsit-o la eMAG și poate fi și un cadou de Secret Santa.